Societat 17/05/2017

L'Estat es dona un mes per solucionar el caos del Prat

El govern espanyol exclou la Generalitat de la reunió amb Aena i la directora de l'aeroport i després no es presenta a la trobada convocada pel govern català

Marta Vergoñós
4 min
La terminal 1 de l'aeroport del Prat / ACN

El Prat del LlobregatL'aeroport Barcelona-El Prat rebrà 40 nous aparells verificadors de documentació abans d'aquest estiu, la qual cosa permetrà afrontar els pics de trànsit aeri. Si no hi ha incidències només caldrà fer-ne servir una trentena. La meitat d'aquests aparells arribaran la setmana que ve, de manera que el govern espanyol preveu que les polèmiques cues d'aquests dies passin a ser cosa del passat, "una anècdota", ha assegurat.

La compra del nou material anirà acompanyada d'un augment de la plantilla d'agents de la Policia Nacional que treballen a la infraestructura barcelonina. Concretament arribaran mig centenar d'efectius, que se sumaran als reforços de la setmana passada.

La Generalitat, els ajuntaments de Barcelona i el Prat i la Cambra de Comerç de Barcelona, membre del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA), han celebrat l'anunci, però no es conformen amb "bones paraules" i lamenten que no se'ls hagin explicat aquestes mesures de viva veu. Per aquest motiu, han decidit impulsar una comissió de seguiment, similar a la que es va crear l'any passat arran del caos de Vueling, que es reunirà setmanalment i tindrà com a missió "monitoritzar" el compliment dels compromisos. "No en tenim prou en aquests moments amb bones paraules, no en tenim prou amb anuncis que no puguin ser avaluables, necessitem una alta dosi de compromís", ha reblat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Han convidat l'Estat i Aena a sumar-s'hi.

Al mes d'abril va entrar en vigor la nova normativa de control de fronteres de la Unió Europea (UE), que obliga a verificar la documentació de totes les persones que entren i surten del país. Això fa que el pas dels usuaris pels punts de control sigui més lent, i quan coincideixen diversos vols de cop es tradueix en aglomeracions. Per parar el cop es van destinar al Prat una quarantena més d'agents de la Policia Nacional, 30 de procedents de Cornellà de Llobregat i 10 de Madrid. Aquest augment d'efectius, segons fonts policials, serveix per absorbir la demanda del dia a dia, però és insuficient quan arriben puntes de viatgers.

Millo planta la Generalitat

Els consellers de Territori i Sostenibilitat i d'Empresa i Coneixement, Josep Rull i Jordi Baiget, van enviar una carta al delegat del govern espanyol, Enric Millo, i a la directora de l'aeroport, Sonia Corrochano, per convocar-los a una reunió, a mitja tarda, per conèixer els últims detalls de la situació al Prat. També hi havien de participar l'alcalde accidental de Barcelona, Jaume Collboni, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls. Fonts de la Generalitat asseguren que la directora del Prat va confirmar la seva assistència i que Millo no els va dir ni que sí ni que no.

Avui, però, la delegació del govern espanyol ha convocat una reunió a la seva seu al migdia i n'ha exclòs als membres del Govern. Ha sigut llavors quan el secretari d'estat de Seguretat, José Antonio Nieto, ha fet públiques les xifres del "pla de xoc". A la trobada amb Millo hi ha assistit Corrochano, que al final no ha participat a la cita amb els consellers. Millo ha justificat la seva absència perquè a la mateixa hora tenia un acte amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, si bé ha trucat als consellers convocants per explicar-los les decisions preses aquest migdia.

Tots els participants a la trobada de la tarda han lamentat l'absència del delegat del govern espanyol i de la presidenta del Prat. Rull ha anat un pas més enllà i ha assegurat que la plantada de Millo és "una falta de respecte cap als ciutadans". Baiget ha ironitzat que els qui parlen "dels problemes reals dels ciutadans" no participin en una reunió sobre un tema tan sensible com és l'aeroport, però ha confiat en que es redreci la situació. "No volem causar enfrontaments estèrils, els ciutadans no ens ho perdonarien", ha resolt.

Aquest migdia, el secretari d'estat de Seguretat ha defensat: "Cal que totes les administracions remem juntes", ha recalcat, i ha sostingut que "alguns ahir es van equivocar" i "no volien dir el que van dir", en relació amb les acusacions de "sabotatge" i "boicot premeditat" que ahir va fer la portaveu del Govern, Neus Munté. "El Prat és es la gran aposta del govern d'Espanya i volem que la necessitat d'incrementar la seguretat vagi acompanyada de les mesures necessàries per minimitzar les molèsties", ha conclòs Millo.

Dimecres tranquil

Cap a les 04.45 h ha aterrat a la terminal T1 del Prat el primer vol del dia, procedent de Moscou. Al cap d'una mitja hora han començat a sortir els passatgers amb les bosses. El mateix ha passat amb els següents vols que han arribat, que venien de Nova York i de Kíev. Ni rastre de les cues que han desencadenat la polèmica. En paral·lel, al pis de dalt, a la zona de sortides, les taquilles s'han anat obrint i tancant en funció de les persones que arribaven. El moment de més trànsit ha sigut cap a les 05.30 h, quan de cop han arribat diversos grups de persones, però quatre treballadors els han anat distribuint pels set punts habilitats i la filera de gent ha anat avançant sense aturar-se en cap moment. La resta del matí la imatge ha sigut la d'un dia qualsevol en un aeroport de la mida del Prat.

stats