Societat 10/05/2017

La renda garantida venç l'últim obstacle

Les famílies monoparentals podran compatibilitzar la renda amb una feina a temps parcial a partir de setembre, segons el preacord que s'ha de ratificar aquest dijous

Elena Freixa
3 min
Entitats i partits a la roda de premsa d'aquest dimecres per defensar una Renda Garantida de Ciutadania Garantida de Ciutadania tiri endavant

BarcelonaGovern i entitats han deixat lligat aquest dimecres un preacord per crear la renda garantida de ciutadania (RGC) a Catalunya. El text, que cal que avui ratifiqui la comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP), incorpora la novetat que aquesta prestació –inicialment de 550 euros però que creixerà fins als 664 euros el 2020– pugui ser compatible amb un sou baix inferior a aquest llindar només en el cas de les llars monoparentals.

La compatibilitat entre renda garantida i sous de contractes a temps parcial era l’escull que fins ahir i durant els últims mesos ha separat les entitats impulsores i el Govern en la negociació. Finalment, l’executiu s’ha avingut a facilitar la compatibilitat a les llars monoparentals i a generalitzar-la en un futur que, de moment, no es concreta.

El portaveu de la comissió promotora de la ILP, Diosdado Toledano, ha reconegut el consens “en els elements oberts” però insta a esperar el parer de la comissió que es reuneix dijous a la tarda. La conseller de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa, ha reivindicat que Catalunya està "a un pas"de tenir una eina per lluitar contra la desigualtat i l’exclusió social.

Si es ratifica, l’acord s’oficialitzarà dilluns i el text s’enviarà al Parlament perquè comenci tot el tràmit de discussió i votació a la Cambra perquè es converteixi en llei. L’objectiu del Govern és que la prestació pugui posar-se en marxa el setembre.

Més beneficiaris i recursos

El naixement de la RGC implicarà, d’entrada, que la cobrin els més de 29.000 beneficiaris que fins ara rebien la Renda Mínima d’Inserció (RMI). A aquests, s’hi sumaran unes 7.000 persones que podran sol·licitar-la com a complement a un sou inferior a aquest llindar mínim. En total, però, la Generalitat calcula que el total de sol·licituds que rebrà per cobrar la renda garantida rondarà les 70.000. Això comportarà que el pressupost que fins ara suposava la renda mínima (d’uns 200 milions d’euros) quasi es multiplicarà per tres i estarà entre els 500 i els 600 milions, segons el departament de Treball.

El desplegament de la renda garantida serà progressiu fins al 2020, de manera que llavors s’arribarà als 664 euros al mes que equival al 100% de l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC).

El desplegament progressiu de la nova prestació

D’aquí a tres anys, una llar amb dos membres amb dret a cobrar la renda garantida i tres fills tindrà dret a cobrar 1.200 euros com a màxim. Segons el preacord actual, aquesta família –que no és monoparental– perdria el dret a la prestació en cas que un d’ells trobés una feina, encara que aquesta fos a temps parcial i, per tant, amb un menor sou. “Això no tindria cap sentit, per això demanem que sigui compatible amb un sou baix en tots els casos”, van explicar ahir fonts de la comissió promotora de la ILP a l’ARA. Per anar “polint” aquests aspectes de cara al 2020, Govern i entitats crearan una comissió que tuteli el desplegament de la llei els propers anys.

La RGC representa un canvi important de concepció respecte la seva predecessora –la RMI–, perquè és un dret subjectiu que no cobra una llar sinó la persona. Per accedir-hi, caldrà tenir 23 anys o més, entre dos i tres anys de residència a Catalunya, no tenir patrimoni (excepte la primera residència) i haver esgotat totes les prestacions anteriors possibles. Si es rebutja una feina, la persona perdrà el dret a cobrar la prestació i se li restaran 150 euros si declina participar en un pla de reinserció ofert pel Govern.

Les entitats destaquen la conquesta social

Els sindicats UGT i CCOO van rebre amb satisfacció el preacord que deixa encarrilada la creació de l’esperada renda garantida. La Taula d’Entitats del Tercer Sector saludava el preacord com “la notícia de l’àmbit social més important dels últims anys. El seu president, Oriol Illa, posa en valor que el text del preacord és especialment “fort” perquè neix d’una feina de mesos per assolir un consens intens. “És una eina esperada en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social”, va dir a l’ARA.

L’economista de la UPF Albert Carreras va alertar, en canvi, que la futura renda garantida ja té des de la seva concepció, una percepció de frau "elevada", tal com va alertar en un article a l'ARA fa poques setmanes, on cridava a la prudència a l'hora d'aplicar-la. Respecte al punt sobre la compatibilitat amb els ingressos a temps parcial de les famílies monoparentals, defensa que pot ser “una trampa a gran escala” que justament acabi afavorint el frau.

“És un incentiu per no casar-se o per desfer matrimonis i generar llars monoparentals per aconseguir cobrar-la”, defensa. La prestació, amb aquests condicionants, pot ser una distorsió no només per al mercat laboral –perquè desincentivi la cerca de feina– sinó també per a la societat –donant un “incentiu pervers” a no formalitzar unions.

stats