Societat 17/08/2020

L’Ajuntament d’Arnes nega que la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta tingués permís per fer una piscina

La republicana Neus Sanromà manté que es tracta d’una bassa per al reg

A. Llimós
3 min
Poble d'Arnes

BarcelonaLa presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, la republicana Neus Sanromà, va fer construir una piscina a casa seva sense els permisos necessaris. Un fet que la política nega, ja que manté que no és una piscina, mentre l’Ajuntament d’Arnes assegura que no es va aportar tota la documentació sol•licitada i, per tant, Sanromà no tenia “cap permís per poder fer l'obra”.

A principis del 2019, quan encara no ostentava el càrrec, va sol·licitar els permisos per edificar una bassa/piscina a la casa que té als afores d'Arnes i se’ls va comunicar que havia de ser una construcció dedicada "exclusivament a l'activitat agrària" i que es garantís "la màxima integració en el medi rural" utilitzant el mateix "sistema constructiu i tipologia aparent de l'edificació del lloc on està ubicada".

En la sol·licitud per construir-la, el marit de Sanromà, Juan José Cruz, agent rural a la Terra Alta, va argumentar que es tractava d'una bassa per recollir l'aigua de la teulada que es destinaria al reg. Es va presentar la documentació per fer una construcció a la part oest de la casa que havia de tenir unes dimensions de 6,50 de llarg, 3,50 d'ample i 1,40 de profunditat, i que es faria amb blocs de formigó amb revestiments blancs per adequar-se a l'entorn. A la infraestructura s'hi afegiria una depuradora d'aigües, i l'obra –que estava pressupostada en 4.000 euros– la realitzaria Cruz mateix, sense necessitat de contractar cap empresa per fer-se'n càrrec.

Analitzant la documentació aportada pel sol·licitant, els tècnics municipals van considerar que es tractava d'una piscina en sòl no urbà i que, per tant, l'expedient s'havia de remetre al departament d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre i al departament d'Agricultura, que van respondre que per les característiques de l'obra quedava únicament subjecte a llicència municipal però alhora remarcant de manera molt clara que era una construcció agrícola que s'havia d'integrar a l'entorn de la finca.

A finals d'agost del 2019, quan Sanromà ja era presidenta del Consell Comarcal, es va notificar la resolució perquè Cruz pogués fer la bassa, tot i que, segons ha assegurat l’Ajuntament d’Arnes, Cruz no va aportar tota la documentació i, per tant, mai va obtenir el “permís” definitiu per executar l’obra. No obstant això, aquest 2020 una empresa especialitzada va acabar l'obra que havia fet Cruz: una construcció en alt amb graons antilliscants per entrar-hi, tota revestida amb una lona blava i amb totes les sortides necessàries per fer servir la depuradora i tenir l'aigua neta.

Sanromà nega que sigui una piscina

Sanromà manté que es tracta d'una bassa per al reg de les oliveres que envolten la finca i hi ha una canonada que permet abocar l'aigua fins als arbres que hi ha al voltant. En un comunicat fet públic aquest divendres, ha explicat que la construcció la va fer el seu marit i és per ús agrícola: "Jo no soc propietària de la casa a què es refereix, l’obra la va fer el meu marit i s’hi va construir una bassa que, des del primer moment, compta amb tots els permisos municipals en regla i que està destinada a ús agrícola i a tenir aigua emmagatzemada en cas d’incendi".

La política sosté que la construcció tenia pèrdues i l'única solució que hi havia era revestir tota la superfície amb un material que s'utilitza per a les piscines. "Un cop construïda va necessitar diferents reparacions degut a les pèrdues d’aigua detectades, va requerir una solució final, que va ser la col·locació d’una lona per evitar més reparacions periòdiques", defensa Sanromà, que afegeix que tenen tots que els permisos i només els falta un certificat d’un enginyer agrònom que justifiqui la finalitat de l’obra. "En una bassa t'hi pots banyar", sentencia Sanromà per reafirmar que es tracta d'una construcció que s'adequa al que fixa la llei.

stats