Societat 19/06/2020

El confinament redueix el consum de drogues a les presons però reapareix amb la fi de les restriccions

La Generalitat comença una campanya per minimitzar el risc de sobredosi

Montse Riart
2 min
UNA MINORIA  De les 16.755 persones que van passar per les presons de Catalunya el 2013, només 1.261 eren dones. A la imatge, la presó de Wad-Ras.

BarcelonaEl consum de drogues, igual que passa en el conjunt de la societat, també és una realitat a dins de les presons. Una de les vies més freqüents d'entrada il·legal de quantitats petites d'estupefaents són les visites externes i els vis-a-vis. Amb el confinament provocat per la pandèmia del covid-19 aquesta via d'entrada es va tallar en sec i això va reduir el consum de drogues i també els casos de sobredosi a l'interior de les presons. Entre el 16 de març i el 7 de juny, les sobredosis entre els reclusos es van reduir a la meitat. Tot i així, un intern va acabar morint pel consum d'estupefaents.

Amb la fi de les restriccions, l'administració assumeix que el consum de drogues a l'interior dels centres revifarà i per això el departament de Justícia i el de Salut han posat en marxa una campanya entre els presos per alertar del perill de sobredosi després de tres mesos d'abstinència derivats del confinament.

Un terç de les persones que ingressen a centres penitenciaris són drogodependents. A dins de les presons se'ls ofereix tractament per superar l'addicció, que sovint té a veure amb el delicte comès. En alguns casos, però, hi ha recaigudes o el consum es manté. Les dosis de droga que entren a les presons son petites quantitats, per a un consum propi i esporàdic, perquè si no no superarien els controls que es fan a les entrades i sortides dels reclusos i visitants que els van a veure en els espais de trobada.

Per això els interns que continuen consumint droga a dins de les presons tenen una tolerància més baixa a la ingesta d'estupefaents. Els tres mesos de confinament poden haver fet encara més gran aquesta intolerància i augmentar el perill de sobredosi. La campanya dona un seguit de consells: no compartir xeringues ni agulles, rebaixar les dosis que es prenien i consumir en companyia, per poder demanar ajuda. També es donen pautes als mateixos interns i als funcionaris per detectar casos. La sobredosi es pot identificar per la falta de consciència, la respiració dèbil, la disminució del ritme cardíac i per l'estat de les pupil·les.

Ansiolítics

Segons els serveis mèdics de les presons, durant els tres mesos de confinament s'ha detectat un augment d'un 4% del consum d'ansiolítics i altres psicofàrmacs. De fet, moltes de les sobredosis a dins de les presons es produeixen per un còctel de narcòtics sumats a heroïna i cocaïna.

Entre el 16 de març i el 7 de juny s'han detectat 18 casos de sobredosi a les presons catalanes –la meitat que en el mateix període de l'any passat, quan se'n van registrar 37–. En el que va d'any quatre reclusos han mort per consum de drogues: dos mentre estaven de permís, un a l'interior de la presó abans de la pandèmia i un últim durant el període de confinament.

stats