Societat 29/07/2019

Pressió a Colau perquè demani una comissió d'investigació al Congrés sobre el 17-A

ERC i Junts per Catalunya forcen un ple extraordinari per exigir "transparència"

Maria Ortega
2 min
Ada Colau i Jaume Collboni entrant al ple extraordinari sobre lloguers /FRANCESC MELCION

BareclonaSerà el tercer ple extraordinari forçat pels grups de l'oposició des de l'inici del nou curs polític a Barcelona i plantejarà que l'Ajuntament de Barcelona insti el govern espanyol a posar en marxa una comissió d'investigació al Congrés sobre els atemptats del 17-A. Com ja va passar en la primera de les sessions extraordinàries, la que va discutir sobre la necessitat de regular el preu del lloguer, els grups d'ERC i Junts per Catalunya han unit forces per obligar el govern d'Ada Colau a convocar el ple, que encara no té data. "La ciutadania té dret a saber. Les víctimes i les seves famílies tenen dret a saber si l'atemptat era inevitable, si hi va haver una cadena d'errors no intencionats o alguna negligència", ha defensat el portaveu d'ERC després de les últimes revelacions periodístiques que remarcaven el vincle entre l'imam de Ripoll i els serveis d'intel·ligència espanyols. El republicà, tot i mostrar-se convençut que l'alcaldessa té "tot l'interès que se sàpiga la veritat", ha recelat que la seva entesa de govern amb els socialistes li pot generar "incomoditats" a l'hora de fer la petició a l'executiu espanyol.

En nom de Junts per Catalunya, Elsa Artadi ha defensat que davant de "fets tan greus" com els que va viure la ciutat aviat farà dos anys és "urgent" posar en marxa aquesta comissió i ha considerat que el lloc on s'ha de fer és el Congrés. Els representants dels dos grups municipals, de fet, han elogiat la feina que s'està fent en aquest sentit al Parlament i han lamentat que molts dels citats "no hagin tingut ni el respecte de venir a respondre". L'exsecretari d'estat de Seguretat, José Antonio Nieto, va ser, fa uns dies, el primer alt càrrec policial que participava en la comissió després d’una sèrie interminable de negatives.

"No entenem per què PP, PSOE i Cs continuen bloquejant que es faci aquesta comissió", ha criticat Artadi, que ha avisat que "amagar informació és el que alimenta teories conspiratives, els dubtes i les pors". Segons la portaveu de Junts per Catalunya, "no s'hi val a dir que es tracta d'una matèria reservada" o que "no es pot tirar endavant fins després de la investidura", i ha recordat que països com Bèlgica, França o Anglaterra, quan han viscut situacions similars, han fet aquest tipus de comissions: "Que Colau no s'amagui, que lideri com han fet l'alcalde de Ripoll i l'alcaldessa de Cambrils". Artadi també ha tingut paraules per al líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, a qui ha demanat "sentit d'estat" i que "no amagui coses sota la catifa".

El text que es discutirà en el ple, a més d'instar a crear aquesta comissió al Congrés, demanar que la Fiscalia investigui els fets i promoure la creació d'una comissió d’investigació internacional i independent amb la Interpol i el Relator Especial de les Nacions Unides sobre la promoció i la protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals en la lluita contra el terrorisme, amb la participació dels cossos de seguretat i informació dels estats amb víctimes als atemptats de Barcelona i de Cambrils: Espanya, Portugal, Itàlia, Estats units, Alemanya, Bèlgica, Austràlia i Canadà.

stats