SANITAT
Societat 05/12/2013

Els metges privats alerten que la qualitat del servei empitjora degut a la "guerra comercial" entre mútues

Argumenten que s'estan oferint als pacients primes molt barates a costa de reduir els honoraris dels metges i de dificultar l'accés a les proves mèdiques

Lara Bonilla
2 min
ACTIVITAT A LES CONSULTES  Més feina per als metges:  els facultatius adverteixen de l'impacte que té la crisi en la salut dels ciutadans, una realitat constatada a la consulta.

BarcelonaEl 74% dels metges que treballen per les mútues privades de salut considera que el nivell de servei assistencial que presten empitjorarà. I ho atribueixen a la "guerra comercial" en què estan immerses les asseguradores per intentar captar el màxim de clients "a costa de pagar malament els professionals i de no explicar als ciutadans la lletra petita de les pòlisses", denuncia Jaume Padrós, vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona. Padrós avisa que hi ha mútues que estan pagant al metge 8 euros per una visita mèdica i que cada cop s'està dificultant més l'accés a les proves mèdiques, que s'estan burocratitzant en excés. "Les companyies no poden guanyar més a base d'honoraris indignes", diu Padrós. "La qualitat de l'assistència baixa perquè el reconeixement econòmic no es correspon amb les expectatives de la seva feina", afegeix.

El Col·legi de Metges de Barcelona ha fet una enquesta entre els professionals de la medicina privada sobre la seva satisfacció amb les mútues, un servei que tenen contractat més de dos milions de catalans, un 25% de la població.

Els metges demanen als pacients que siguin "conscients" del servei que estan contractant, ja que alerten que "les regles del joc s'estan alterant". La durada de la pòlissa, la inclusió o no d'algunes proves en el quadre mèdic, el descens de les retribucions o la modificació uniltateral del contracte amb el metge, són alguns exemples d'aquestes males pràctiques, segons els metges.

De les 12 mútues més grans de la demarcació de Barcelona, només set aproven, segons els facultatius. Els primers llcos del rànquing l’ocupen Assistència Sanitària Col·legial, Mútua General de Catalunya i Agrupació Mútua. Mentre que les tres menys valorades són Caser, Aliança i Asisa.

Uns sis mil professionals es dediquen a la medicina privada, una tercera part dels metges en actiu. La mitjana d'edat del sector és de 55 anys, per sobre de la mitjana del sector públic. Ramon Torné, president de la secció col·legial d'assegurança lliure ho atribueix a les "dificultats econòmiques dels metges joves per muntar una consulta i fer-se una clientela fixa".

stats