SEGURETAT

La protesta contra els camells del Raval s’escampa a altres carrers

Una baralla amb ganivets entre traficants encén els veïns de Riereta, Vistalegre i Aurora, que se sumen a les cassolades veïnals contra la droga

“O deté els camells o ens deté a nosaltres”. Aquesta va ser la resposta que un veí del Raval li va donar a un mosso d’esquadra la matinada de dimecres a dijous quan l’agent li va demanar que tornés a casa seva. Cap a la una de la matinada, desenes de veïns dels carrers Riereta, Vistalegre i Aurora van sortir al carrer per fer una sonada cassolada contra els camells. L’espurna que va encendre la ira dels veïns va ser una baralla entre dos grups de traficants. “Volaven les pedres, els pals i les armes blanques”, explica un dels veïns indignats. “Un home s’obria pas entre la baralla ensenyant un ganivet mentre una dona escapava amb un carro amb un nen petit”, continua. “Això sembla el Salvador”, va advertir fa uns dies una veïna a l’ARA.

Els Mossos d’Esquadra van arribar al cap de 20 minuts i ja només quedaven els veïns i el soroll de les cassoles. Alguns van gosar fins i tot baixar al carrer per fer-les sonar. Durant tota aquesta estona, els dos grups enfrontats es van estar empaitant i barallant utilitzant els ferros de la bastida d’un edifici del carrer Riereta i les pedres d’una obra del carrer Aurora. “Vam rebre un avís de baralla, però quan hi vam arribar només hi havia els veïns fent una cassolada”, van confirmar fonts dels Mossos. Els agents van demanar als veïns que deixessin de fer soroll -eren quarts de dues de la matinada- però la indignació en aquests carrers augmenta cada dia. Els veïns del carrer Riereta tenen controlats tres locals que serveixen per vendre droga. “Quan els agents van marxar i tots vam anar a dormir, van tornar els atacants a tirar pedres contra un dels locals”, continua el veí.

Cassolada diària

L’ocupació de baixos d’edificis del Raval s’ha disparat en els últims mesos, ja que molts han quedat buits durant la crisi a causa de les execucions hipotecàries. Algunes d’aquestes ocupacions s’utilitzen per vendre droga, des de marihuana fins a heroïna. La situació és insostenible, segons els veïns.

Els primers que van perdre la por van ser els del carrer d’en Roig, que ja fa una setmana que fan cassolades cada nit. “Als traficants no els agrada... i ja han amenaçat algun veí”, explica un comerciant que prefereix mantenir-se anònim. Els veïns i comerciants volen impedir que se segueixi venent droga al número 22 d’aquest carrer. Després de la baralla d’ahir al carrer Riereta, els veïns d’aquest carreró, juntament amb els d’Aurora i Vistalegre, han decidit sumar-se a les cassolades. Fins i tot s’han posat d’acord per anar a comprar xiulets i repartir-los entre la resta de veïns.

La situació comença a recordar cada cop més els pitjors anys de la dècada dels 80, quan els veïns d’alguns carrers del Raval feien sonar els xiulets cada cop que un toxicòman entrava al carrer. En aquella època, els toxicòmans van acabar marxant perquè no podien consumir la droga enmig de tant d’enrenou.

Mentre els veïns més indignats superen la por i comencen a organitzar-se, les institucions proven de solucionar un problema que corre el risc de complicar-se encara més a l’estiu, amb l’arribada de més turistes. L’Ajuntament ha ampliat el nombre d’educadors que han de “contactar amb els usuaris de la via pública i dirigir-los cap als recursos de reducció de danys”, i la policia ha fet en els últims mesos 14 entrades en aquests baixos. Tot i així, les solucions s’estan demostrant insuficients. L’escull que impedeix entrar als locals on es ven droga i desallotjar-ne els ocupants és que en la majoria dels casos els propietaris (principalment bancs) no han denunciat l’ocupació.

A més de les cassoles i els xiulets, els veïns també s’estan preparant per tapiar els pisos des d’on es ven droga si la policia executa alguna ordre de desallotjament. I és que en alguns casos els agents han desallotjat algun dels pisos afectats i al cap de pocs dies l’han tornat a ocupar els mateixos traficants. Va passar, entre d’altres, al local del costat on la matinada d’ahir es va produir la baralla.

“Ara entenc més els toxicòmans”

La tensió que es viu aquests dies al Raval també ha permès trencar algunes barreres. Un dels veïns consultats va explicar que des que fan cassolades i s’estan organitzant han començat a parlar també amb alguns dels toxicòmans. “Ara els entenc molt més -reconeix el veí-. Són a la part més baixa de la societat i gairebé ningú s’hi vol acostar. Ni els toquen. Però ells són els primers que volen deixar la droga”, explica. El veí va assegurar: “Al final, per solucionar el problema que tenim, haurem de parlar amb tothom”.