Violència contra les dones
Societat 04/07/2019

Les psicòlogues veuen creïble el relat de la víctima de la violació múltiple de Manresa

L'agressió ha agreujat els problemes psicològics i emocionals de la menor, que declararà dilluns

Acn / Ara
4 min
Les psicòlogues veuen creïble el relat de la víctima de la violació múltiple de Manresa. A la imatge, cinc dels integrants de la 'Manada' de Manresa.

BarcelonaLes metges forenses, psiquiatres i psicòlogues que van atendre la víctima de la violació múltiple de Manresa l'octubre del 2016 donen credibilitat a la versió de la menor. Segons les professionals, el seu relat és versemblant, ja que el va explicar de forma coherent i pausada, i cap de les proves practicades hi va poder detectar una possible exageració o fabulació intencionada. Aquestes són les conclusions que les expertes han exposat aquest dijous a l'Audiència de Barcelona durant el judici contra els sis acusats de violar-la. Segons els informes de les pèrites, la noia ja tenia problemes psicològics, emocionals i socials previs a l'agressió sexual, que va agreujar el seu trastorn adaptatiu.

Tres doctores que van atendre la menor tres dies després dels fets en un hospital de Manresa han explicat que la noia no tenia lesions ginecològiques, però en cap cas han afirmat que la revisió confirmés que no havia estat violada: tenia lesions lleus al colze i la tíbia, així com un xuclet en un dels pits, però les anàlisis d'orina, de sang i de cultius vaginals només van detectar un consum de cànnabis i una infecció urinària.

Les mateixes doctores i tres pèrites més, psicòlogues i psiquiatres juvenils –una d'elles de la Fundació Vicki Bernadet– han testificat que la noia els va explicar que havia begut força i que els suposats abusos els hi haurien relatat amigues seves que eren a la festa. Està previst que tant la víctima com 13 testimonis presents al lloc dels fets declarin dilluns que ve.

La noia no semblava que fabulés, i, tot i estar "angoixada", el seu relat era "coherent", en opinió de les pèrites. La menor, que procedeix d'un entorn familiar difícil, va estar tutelada per la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i va viure durant uns anys amb familiars propers. Havia patit trastorns alimentaris i era habitual que s'absentés de l'escola i que consumís tòxics de forma abusiva, la qual cosa li provocava agressivitat i insomni. No obstant això, les professionals no van detectar cap alteració psíquica destacable i han assegurat que el seu coeficient intel·lectual és normal. Ara bé, el que sí que van concloure és que la noia era impulsiva i que sovint experimentava canvis emocionals.

L'agressió va agreujar el trastorn adaptatiu de la víctima, però no se li ha diagnosticat un trastorn per estrès posttraumàtic. Segons han detallat les expertes, va tenir problemes per recuperar la normalitat diària, li costava sortir al carrer i s'estava apartant dels seus amics, a més de sentir-se "traïda" per persones a qui considerava de confiança. Atesa per la Fundació Vicki Bernadet durant més de 20 sessions de psicoteràpia, la menor va revelar que se sentia desbordada pels fets, trista i un punt depressiva. Tot i millorar el pronòstic, a mesura que s'acostava el judici va tornar a sentir frustració i por d'enfrontar-se als fets i als acusats i de no ser creguda pel tribunal, de qui espera una sentència condemnatòria.

Poca il·luminació a la nau

Un altre informe pericial presentat al tribunal ha volgut demostrar la poca il·luminació que hi havia a la nau abandonada on se celebrava la festa i on s'hauria comès la violació. Basant-se en la instrucció judicial i intentant reproduir les mateixes condicions ambientals, dos enginyers industrials van fer fotos del lloc amb l'única il·luminació de cinc telèfons mòbils, que donaven una intensitat de 69 lúmens. Els experts van fer fotos a un metre i mig, a tres i a cinc metres a diverses persones per posar de relleu que només s'hi podia veure la silueta i que no era possible distingir cares, colors de cabell o complements de roba.

Segons la denúncia de la noia, en un moment determinat de la nit, un dels acusats se la va emportar a una part de la nau i la va violar. Al cap d'uns minuts, va sortir i va cridar la resta del grup. "Va, et toca a tu, 15 minuts cadascú, i no tardis". Primer per torns i després en tromba, els sis investigats van anar entrant a l'estança i van agredir sexualment la víctima reiteradament. El setè del grup es va quedar a la porta però tampoc no va ajudar la noia, sinó que ho va aprofitar per masturbar-se mentre els seus amics la continuaven agredint.

Quatre dels acusats van estar 11 mesos en presó preventiva per aquests fets i un d'ells s'hi va estar 20 mesos, ja que és l’únic dels investigats del qual es van trobar restes de fluids en les proves d'ADN practicades a la roba de la víctima. No està clar, però, que els pèrits que van fer l'anàlisi puguin testificar en el judici per un error de forma.

A hores d'ara la fiscalia manté la pena d'entre 10 i 12 anys per a sis dels set acusats, ja que els imputa un delicte d'abús sexual. Serà arran del testimoni de la jove que el ministeri públic decidirà si eleva la qualificació dels fets a agressió sexual. Per la seva part, l'acusació particular, que sí que acusa els processats d'agressió sexual, demana per a ells entre 20 i 25 anys de presó.

stats