Societat 02/07/2019

La 'Manada' acusada de violar una nena de 14 anys a Manresa, a judici: "Va, et toca a tu, 15 minuts i no tardis"

La Fiscalia demana entre 10 i 19 anys de presó per als processats, que han negat els fets

Montse Riart
5 min
La Fiscalia acusa els acusats d'abús sexual i no de violació / FRANCESC MELCION

Barcelona29 d'octubre del 2016. Set homes es dirigeixen a una fàbrica abandonada de Manresa on se celebra una festa amb la presència d'una vintena de joves, la majoria menors d'edat, entre elles una adolescent de 14 anys a qui coneixen de la ciutat. En un moment determinat de la nit un d'ells s'emporta la noia en una sala de la nau i la viola. Al cap d'uns minuts, surt i crida la resta del grup. "Va, et toca a tu, 15 minuts cadascú i no tardis". Primer per torns i després els sis en tromba, van entrant a l'estança i agredeixen sexualment la víctima reiteradament. El setè del grup es queda a la porta però tampoc no ajuda la jove, sinó que ho aprofita per masturbar-se mentre els seus amics la continuen agredint. És la denúncia que fa la víctima i el relat que exposa la Fiscalia, que demana entre 10 i 19 anys i mig de presó per sis dels set acusats, a qui han començat a jutjar aquest dimarts a l'Audiència de Barcelona. Tots ells han negat haver agredit la víctima.

Tot i el contundent relat que fa la Fiscalia en el seu escrit d'acusació, el ministeri públic acusa sis dels processats d'abusos sexuals i el setè únicament d'omissió del deure de socors. L'acusació pública no opta pel delicte d'agressió sexual, com sí que ho fa l'acusació particular -que representa la víctima- tot i que es podria considerar que concorren alguns dels requisits que estableix el Codi Penal per atribuir aquest delicte (violència i intimidació). Segons el relat del fiscal, un dels acusats va amenaçar la resta d'adolescents que hi havia a la fàbrica amb una pistola de fogueig. "Si algú diu alguna cosa del que ha passat, tindreu problemes amb la vostra família", els hauria dit. Dies després s'hi hauria tornat a posar en contacte per continuar-los amenaçant.

Una de les dificultats del cas és que les anàlisis biològiques que es van fer a la roba de la menor van confirmar l'existència de diversos perfils d'ADN però només un d'ells s'ha pogut atribuir a un dels acusats. Per això els processats han optat durant la seva declaració al judici per admetre que aquella nit van acudir a la festa de la fàbrica, però negar rotundament haver mantingut cap tipus de relació sexual amb la noia. També ho ha fet el processat de qui sí que es va poder identificar el perfil genètic. L'home no ha sabut explicar com havia arribat aquest material biològic a la roba de la víctima i únicament ha dit que "la noia s'hauria assegut en algun lloc" i hi hauria entrat en contacte, però ha negat haver-la agredit.

Tres eixos de defensa

A partir d'aquí, la defensa de la resta de processats ha passat per tres eixos: negar haver agredit la noia i situar-se en una estança diferent de la que s'haurien produït els fets, explicar que tant ella com la resta de persones que hi havia a la festa anaven beguts i que el lloc estava a les fosques i, per últim, descartar cap tipus d'amenaça ni haver vist la suposada pistola. El relat però ha comptat amb alguns matisos, en funció del nivell d'implicació que la denúncia els atribueix a cadascú d'ells.

Així, el processat a qui la fiscalia acusa d'agredir en primer lloc a la víctima i d'ordenar els torns perquè ho fessin la resta, també s'ha desvinculat dels fets. Aquest home -que el 2016 tenia 20 anys- ha admès conèixer la víctima i una amiga de la noia -també menor- d'abans. Tot i que la Fiscal del cas li ha preguntat si mai havien tingut relacions, el processat ho ha negat. "Ella se m'havia insinuat abans, però jo sempre l'havia rebutjat", ha dit l'home. Segons la seva versió, aquella nit també van estar parlant a la fàbrica, però ni ell va agredir la noia ni va veure que ho fes ningú més. L'acusat sí que ha admès que, amb posterioritat, va saber que la víctima tenia intenció de denunciar-lo per haver-la violat i ha reconegut que es va inventar que tenia una relació amb una de les amigues de la noia per por a que l'acabessin implicant. També ha assegurat que la víctima va trucar-lo dos cops i li va explicar "que la seva mare l'havia portat a l'hospital perquè li semblava que estava embarassada i que, tot i que ella ho sentia molt, la seva família tenia intenció de denunciar-lo".

Aquest home -que és per a qui la fiscal demana més pena de presó, un total de 19 anys i mig- i un altre dels processats han estat els únics que han admès al judici haver parlat amb la víctima la nit dels fets. L'altre acusat que ha reconegut haver parlat amb l'adolescent ha explicat que en un moment de la nit, una amiga de la nena va anar-lo a buscar i li va demanar que l'acompanyés a la segona de les estances perquè "estava passant alguna cosa". Segons la seva versió ell i la noia van cridar la víctima des de la porta. No es veia res del que hi havia a dins però ha insistit que la víctima havia sortit de l'estança "vestida i rient" i els hauria contestat que "estava bé". Després va marxar, ha assegurat.

Impliquen dos testimonis

Alguns dels processats han coincidit a assenyalar dos joves més, que no estan acusats en la causa, com dues persones que haurien estat tota la nit amb la víctima. Tot i que en tot moment han mantingut que la fàbrica estava a les fosques i que per veure-s'hi utilitzaven la llanterna del mòbil, han coincidit a situar-los, fins i tot, en la segona de les estances on s'hauria produït la violació. Les acusacions però tenen clar que hi ha prou proves com per implicar els processats en l'agressió múltiple. Una de les claus serà la declaració de la pròpia víctima, de la seva amiga i de la resta de testimonis, que estan citats a declarar al judici aquest dimecres.

Les altres claus del cas seran, d'una banda, poder determinar si les proves d'ADN son concloents per poder descartar la resta de processats (dijous estan citats a declarar els pèrits) i determinar l'existència de les presumptes amenaces als joves amb una arma de fogueig. L'acusat que les hauria fet ha negat disposar d'aquesta arma i proferir les advertències tant la nit dels fets com amb posterioritat.

La Fiscalia demana entre 10 i 12 anys de presó per la majoria dels acusats, excepte pel principal processat, per qui sol·licita 19 anys i mig de presó i per l'home a qui únicament responsabilitza de no haver auxiliat a la víctima, per qui demana una multa de 18 mesos de presó. Les parts exposaran les seves conclusions definitives del cas dijous i el judici quedarà vist per a sentència.

Concentració de suport

En les últimes hores, l'Ajuntament de Manresa ha condemnat els fets. Recorda que es tracta d'un cas similar al de la Manada –la violació en grup d'una noia de 18 anys el juliol del 2016 als Sanfermines que el Tribunal Suprem ha acabat condemnant per agressió sexual i no per abusos com inicialment havia fet l'Audiència de Navarra–, amb un "agreujant", que es tracta d'una menor d'edat. El consistori ha expressat el suport a la víctima i la seva família i ha demanat que en el judici es tingui en compte la jurisprudència que pot crear la sentència del Suprem sobre el cas de la Manada perquè es condemni els acusats per violació. Aquest dimarts a la tarda es farà una concentració de suport a la jove.

stats