SOCIETAT
Societat 30/07/2012

Puig assegura que es va donar una "resposta més que raonable" davant l'incendi

El conseller d'Interior compareixerà aquest dilluns a la tarda al Parlament per oferir explicacions dels focs de l'Alt Empordà

Efe
2 min
LA LLUITA CONTRA EL FOC, A DEBAT Amb l'incendi que va començar a la Jonquera ja en fase de control, s'ha iniciat el debat sobre la manera com el Govern ha gestionat els treballs d'extinció. La retallada de recursos econòmics destinats a la prevenció i extinció d'incendis és un dels elements més qüestionats.

BarcelonaEl conseller d'Interior, Felip Puig, defensarà aquest dilluns a la tarda al Parlament la "resposta més que raonable" que, segons el seu parer, va donar l'administració davant l'incendi que ha cremat unes 14.000 hectàrees a Girona i que s'acaba de donar per extingit, vuit dies després d'iniciar-se. Puig ha inaugurat aquest matí la nova Oficina d'Atenció Ciutadana dels Mossos d'Esquadra a la Jonquera, el municipi fronterer on es van originar les flames.

El conseller compareixerà al Parlament per donar explicacions sobre l'incendi al costat del seu homòleg d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i ha manifestat el seu desig que els diputats estiguin "d'acord amb l'esforç fet per tots". Felip Puig oferirà "explicacions", "informarà" de l'operatiu i resoldrà "dubtes, si és que n'hi ha", però ha insistit en la resposta "més que raonable" oferta davant "una situació que va superar la capacitat d'extinció" dels bombers per la voracitat del foc, avivat per un fort vent del nord.

Puig ha recordat que l'hivern passat va ser "el més sec dels últims quaranta anys", cosa que, per al responsable d'Interior de la Generalitat, té "aquestes conseqüències". El conseller, qüestionat sobre l'estat dels boscos i la conveniència de mantenir-los nets per evitar incendis forestals, ha subratllat que la majoria són privats. "A més, cada any la superfície forestal creix per l'abandonament de cultius", ha indicat Puig, que ha reconegut la idoneïtat de recuperar algunes de les activitats que mantenen nets els boscos, "però cal tocar amb els peus a terra".

Puig veu possible millorar els terrenys més pròxims als nuclis urbans, "però no es poden fer castells en l'aire", encara que confia en una "cada vegada millor coordinació entre institucions" i en l'"optimització de recursos" per guanyar "una mica més d'eficàcia" davant situacions d'aquest tipus. Respecte a les investigacions per trobar el culpable de l'incendi, el conseller ha explicat que continuen, però que "les possibilitats d'èxit són remotes".

Puig ha fet també una nova crida a la responsabilitat i a la col·laboració ciutadana per mantenir la màxima prudència davant el risc actual d'incendi forestal. Divendres passat, dia 27, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va iniciar les reunions amb els alcaldes dels municipis afectats per fer balanç dels danys causats pel foc. El conseller, després de presentar la nova Oficina d'Atenció Ciutadana dels Mossos d'Esquadra a la Jonquera, s'ha dirigit al municipi veí de Llançà per inaugurar un parc de bombers.

stats