SOCIETAT
Societat 26/04/2012

Els 5 punts calents de la violència urbana a Barcelona

Les properes manifestacions previstes a la capital catalana i la rodalia tenen la policia en alerta. Es vigilaran especialment els indrets com la Borsa i la plaça Catalunya

Ara
2 min
Cremen diversos objectes davant la Borsa de Barcelona durant la vaga general

BarcelonaTot just fa un mes dels aldarulls de la vaga general i, mentre continua el degoteig de detencions, la policia catalana ja es prepara per a un maig intens, que començarà amb tres manifestacions –l'1 de maig, Dia dels Treballadors; el 3 de maig, la cimera del Banc Central Europeu (BCE), i el 12, l'aniversari del moviment 15-M–. El departament d'Interior vol evitar que es repeteixin les imatges del passat 29 de març i vigilarà especialment els punts més calents de la violència urbana a Barcelona.

1. Plaça Catalunya: El moviment 15-M té la intenció de tornar a acampar a la plaça el 12 de maig durant tres dies per commemorar el primer aniversari del moviment. Tot i que el col·lectiu ha convocat una manifestació "cívica i pacífica" a través de les xarxes socials, podria ser un punt conflictiu, ja que el conseller d'Interior, Felip Puig, ja va ordenar una vegada el desallotjament de la plaça, que va acabar amb nombrosos ferits i detinguts. A més, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha avisat aquesta setmana –en referència a les possibles acampades a la Plaza del Sol de Madrid– que "acampar és il·legal".

2. La Borsa: L'edifici de la Borsa al passeig de Gràcia s'ha convertit en el blanc de les últimes manifestacions. En poc més d'un mes, l'edifici ha patit desperfectes en dues ocasions: el 29 de febrer, durant la manifestació contra les retallades en educació, i el 29 de març, durant la vaga general. De fet, l'última detinguda que ha ingressat a presó, la secretària d'organització de la CGT a Barcelona, Laura G. R., està acusada de participar en l'incendi davant la porta de la Borsa de Barcelona. Durant la cimera del BCE, l'edifici serà un dels punts més calents.

3. Fòrum: La cimera del BCE se celebrarà a Barcelona entre el 2 i 5 de maig al recinte del Fòrum. Durant tres dies, doncs, aquest punt serà un dels més calents de la ciutat. El departament d'Interior ha activat les màximes alertes –amb 4.500 mossos per dia a tot Catalunya, especialment a la capital–, i ha acceptat l'ajuda del ministeri d'Interior, que desplaçarà uns 1.900 agents més, entre Policia Nacional i Guàrdia Civil. A més, s'ha suspès temporalment l'espai Shengen.

4. Universitats: Les dues últimes grans manifestacions –contra les retallades en educació i la de la vaga general– han acabat amb enfrontaments entre estudiants i Mossos d'Esquadra a la plaça Universitat, on hi ha el Rectorat de la UB. El campus de la Universitat Autònoma i l'avinguda Diagonal a l'altura de la Zona Universitària també són punts conflictius pels precedents de topades entre estudiants i policia.

5. AP-7: Durant les últimes concentracions –vaga general i protesta contra les retallades en educació–, els manifestants han tallat en diverses ocasions l'AP-7, un fet que ha comportat complicacions en la circulació i dificulta l'entrada a Barcelona.

stats