Societat 14/01/2016

Quantes calories s'amaguen en una copa de vi?

La federació anglesa de municipis reclama al govern britànic un canvi en la legislació que obligui a informar de les calories que conté l'alcohol. Denuncien les calories amagades en cada copa

Isidre Estévez
4 min
copa vi

BarcelonaSi aquesta nit volem fer un extra i per sopar demanem una hamburguesa amb patates fregides serem conscients que estarem ingerint una gran quantitat de calories: el pa, la carn, les patates, les salses. El mateix passa quan es demana un refresc de cola. Però poca gent és conscient de les quantitats que ingereix si opta per una copa de vi. Quantes calories té una copa? Una pregunta, la de les calories que té l'alcohol, que no sap contestar la majoria de la població. I el cas és que en pot tenir moltes. Més de 160, per ser exactes. Això vol dir que qui gaudeix de 'només' dues copes de vi s'ha ficat al cos més de 300 calories. I això, sense tenir en compte el menjar.

Amb uns 1.500 milions de persones patint sobrepès arreu del món, i un mínim de 2,6 milions de morts anuals, l'excés de pes és un problema de salut greu. Un problema que avança imparable, ja que les campanyes de sensibilització no semblen aconseguir els seus objectius. Cada cop més persones són conscients de la importància de seguir una dieta sana i adequada, i dels problemes que comporta menjar més del compte. El problema és que una cosa és tenir la informació i una de molt diferent és fer-ne cas.

Allò que mengem està vinculat a factors econòmics, socials, culturals i fins i tot psicològics. És per això que la lluita contra l'obesitat és complicada i, malgrat totes les campanyes, l'epidèmia avança imparable. Incapaços d'enfrontar-se a la poderosa indústria de l'alimentació, els responsables de salut se centren en la informació, vista com l'eina més efectiva per conscienciar la població. Però la informació també és vista amb suspicàcia per la indústria, que es resisteix a fer qualsevol pas que posi en perills els seus beneficis.

La indústria i la informació

Van caldre anys de negociacions per fer que allò que comprem al supermercat contingui dades nutricionals, però la voluntat d'oferir una informació més clara i senzilla –centrada en aspectes com el greix, la sal i el sucre– i seguint una fórmula més visual –mostrant, per exemple, un semàfor amb colors verd, groc i vermell– ha topat amb una ferotge resistència per part de la indústria. La raó és ben senzilla. La majoria dels aliments que consumim contenen molt sucre, molta sal i molts greixos. Paradoxalment, això passa també amb aliments considerats sans, com els cereals. Enterrada en el quadre de les dades nutricionals, i jugant a la confusió entre els 100 grams i les racions, aquesta informació passa dissimulada. Per això els semàfors no agraden.

El cert és que a Anglaterra, un dels països on l'epidèmia d'obesitat és més palpable, l'associació que agrupa els ajuntaments ha demanat al govern un canvi legislatiu que obligui fabricants, distribuïdors i venedors a informar de quantes calories té l'alcohol. A Anglaterra la preocupació no és tant el vi –tot i que el seu consum avança amb força, continua limitat a determinats sectors, com les dones de classe mitjana– sinó la cervesa i, fins a cert punt, la sidra. Volen que els consumidors sàpiguen que qui beu cinc gots de cervesa o sidra al llarg del dia ingereix les mateixes calories que si mengés tres hamburgueses.

Els ajuntaments justifiquen la seva demanda afirmant que, segons dades d'una enquesta, un 80% de la població no sap quantes calories conté l'alcohol. Afirmen que els ciutadans són conscients dels problemes de salut que el consum d'alcohol comporta en relació al fetge o a malalties com el càncer. Però es mostren preocupats pel desconeixement massiu i generalitzat sobre les calories que hi ha en una ampolla de vi. Són, denuncien, calories amagades, i apunten que l'única manera de solucionar-ho seria que les etiquetes de les ampolles especifiquessin el nombre de calories.

cervesa

Quantes calories té l'alcohol?

Quantes calories, doncs, té l'alcohol? La resposta varia en funció del tipus de beguda i la marca, però l'Agència de l'Alimentació dels Estats Units aconsella seguir la regla d'or que calcula que per cada gram d'alcohol consumim 7,07 calories. Moltes. Tantes, que una dona que begui un parell de copes de vi està ingerint entre un 20% i un 30% del total de calories de tot un dia. Així, i tenint en compte que la ingesta mitjana de calories recomanada per als homes és de 2.000 al dia i per a les dones és de 1.800, aquest és el contingut calòric de l'alcohol.

  • Un vodka: 300 kilocalories (kcal) (les mateixes que un Big Mac)
  • Una copa d'anís: 297 kcal (les mateixes que uns McNuggets)
  • Una copa de ginebra: 244 kcal
  • Un conyac: 243 kcal
  • Un whisky: 244 kcal
  • Una copa gran de vi: 160 kcal
  • Una cervesa mitjana: 140 kcal

Però el problema no consisteix només a saber quantes calories té l'alcohol. Un problema afegit és la quantitat. No és el mateix una copa petita que gran, ni una de mig plena o plena. És per això que l'agència americana recomana seguir la norma de les 7 calories per gram d'alcohol. No és exacte, però serveix per donar-nos una idea de les quantitats de calories que s'amaguen al darrere de cada copa, de cada got.

stats