Un de cada quatre catalans ja està vacunat del tot

Salut començarà a posar les segones dosis a la població de 60 a 69 anys la setmana que ve

ARA
3 min
Una treballadora del sector de l'educació rebent la vacuna d'AstraZeneca, en una imatge d'arxiu

BarcelonaA Catalunya ja s'han administrat 5.057.762 dosis de vacunes contra el covid-19, segons les últimes dades del departament de Salut. I dels ciutadans que ja han rebut alguna vacuna, 1.962.312 ja porten la pauta completa. Això vol dir que a hores d'ara un de cada quatre catalans ja està vacunat del tot. En les últimes setmanes, Salut ha accelerat el ritme de vacunacions obrint l'agenda perquè també puguin demanar hora els ciutadans d'entre 45 i 49 anys, primer i, des d'aquest dijous, també les persones d'entre 40 i 44 anys.

A partir de la setmana que ve, els nascuts entre el 1961 i el 1952 i que, per tant, tenen entre 60 i 69 anys, podran demanar cita per posar-se la segona dosi d'AstraZeneca a la web de Salut. Aquest col·lectiu es vacunarà al mateix lloc on va rebre la primera dosi, molts d'ells ara fa més d'onze setmanes. El departament havia optat per espaiar el màxim de temps possible la segona punxada, atenent la fitxa tècnica de la vacuna anglosueca, que recomana posar-la entre la desena i la dotzena setmana. La resposta immunitària del vacunat amb aquest preparat augmenta a mesura que passen les setmanes. Ara bé, l'amenaça de la variant Delta (originada a l'Índia) ha fet que Salut prefereixi no esgotar el calendari al màxim. Malgrat que AstraZeneca és la vacuna preferida entre els col·lectius essencials -el 90% la tria per davant de Pfizer-, Salut assegura que Catalunya disposa de prou dosis per cobrir aquest tram de la vacunació.

A hores d'ara quatre de cada deu ciutadans han rebut, almenys, la primera punxada. Segons les dades de Salut, fins ara s'han administrat 3.223.763 primeres dosis i 1.833.999 segones dosis. Per grups d'edat, gairebé el 93% de les persones de més de vuitanta anys i el 92% de ciutadans de 70 a 79 anys porten almenys una dosi de la vacuna. En les franges d'edat inferiors, el percentatge de persones que han rebut la primera punxada baixa una mica i se situa en el 83,8% en la franja dels 66 al 69 anys i en el 80% en la franja dels 60 als 65 anys. En l'últim tram d'edat a qui es va començar a convocar a partir de la setmana passada –les persones de 45 a 49 anys– un 27,9% han rebut la primera dosi.

Si la radiografia de l'estat de vacunació es fa per col·lectius, el 97,8% dels professionals essencials i persones vulnerables a qui primer es va convocar per vacunar-los contra el covid han rebut almenys una dosi. Es tracta del 89,6% de les persones que pateixen una gran dependència, el 87,4% del personal de les residències per a la gent gran, el 90,1% del personal d'atenció primària i hospitalària, el 82% dels treballadors de l'àmbit sanitari i sociosanitari i el 75,5% dels treballadors essencials.

Nou de cada deu persones més grans de setanta anys ja porten la pauta completa

Els primers col·lectius d'edat i professionals essencials a qui es va convocar per administrar-los la vacuna són també els que tenen ja més persones amb la pauta completa. Així, el 91,9% de les persones de més de 80 anys i el 89,9% de les que tenen entre 70 i 79 anys ja fa temps que han rebut les dues dosis de la vacuna. També fa temps que porten la pauta completa el 54,1% dels treballadors essencials i un 87,3% de les persones que depenen d'una institució. Pel que fa a l'àmbit assistencial i sanitari, un 83% del personal de les residències ja porta les dues dosis de la vacuna des de fa temps, i un 86,2% del personal d'atenció primària i hospitalària, també.

stats