La població de 40 a 44 anys ja pot demanar hora per vacunar-se

Salut ja ha posat 5 milions de dosis però fa una crida a la població perquè també s'immunitzi els caps de setmana

5 min
Xeringues per vacunar del covid en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls nascuts entre el 1977 i el 1981, que tenen entre 40 i 44 anys, ja poden demanar hora per vacunar-se contra el covid a la web del departament de Salut. Ho ha anunciat aquest dijous la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha recordat que aquest col·lectiu podrà rebre qualsevol de les vacunes autoritzades tret de la d'AstraZeneca. Salut calcula ja s'han inoculat 5 milions de dosis a Catalunya des del començament de la campanya de vacunació. Aquesta setmana han arribat 468.290 vacunes (394.290 de Pfizer, 50.500 de Moderna i 23.500 de Janssen) i la setmana passada més de 715.000. La diferència de xifres es deu al fet que aquesta setmana AstraZeneca encara no n'ha lliurat.

De moment, un 82,8% de les persones de més de 50 anys –els més susceptibles d'entrar en un hospital a causa del covid– han començat la vacunació. Ara bé, Salut alerta que la immunització de la població d'entre 40 i 49 anys també és molt important: dels 193 ingressats a les unitats de cures intensives (UCI) catalanes, 32 tenen menys de 50 anys: "La vacuna funciona i és important que es protegeixin perquè la malaltia pot ser greu".

Cabezas també ha avisat d'un problema que podria ser greu: costa omplir les franges per vacunar-se els caps de setmana. Ha fet una crida als ciutadans a aprofitar el dissabte i el diumenge: "Són bons dies per vacunar-se". La secretària i responsable del pla de vacunació ha avisat que aquest fre s'ha de solucionar sobretot ara que arriba l'estiu, quan hi pot haver menys interès i la població cridada a vacunar-se és cada vegada més jove: "La percepció de risc canvia en funció de l'edat i cada vegada ens acostarem a grups de població amb una percepció de gravetat menor del covid". Malgrat tot, segons fonts de Salut, hi ha molt poc rebuig a la vacunació en les franges que hi poden accedir.

Segones dosis

Salut espera començar a posar les segones dosis als que tenen entre 60 i 69 anys en les pròximes setmanes. Cabezas ha assegurat que intenten ajustar les segones punxades entre deu i dotze setmanes després de la primera, tal com recomana la fitxa tècnica d'AstraZeneca. A mesura que passen setmanes la resposta immunitària de la primera vacuna va augmentant fins a assolir la màxima protecció. Cabezas ha admès que l'amenaça de la variant Delta del covid-1 (l'anomenada índia), que s'escapa parcialment de la primera dosi, fa que s'estigui optant per escurçar una mica el temps: "Aquestes persones rebran un missatge de Salut per vacunar-se al mateix lloc on es va posar la primera dosi i, si no el reben i ja els toca vacunar-se, podran entrar a la web habilitada per programar la punxada". Ara bé, es podria donar el cas que una persona de risc es pogués vacunar a partir de les quatre setmanes –el període mínim que cal deixar entre dosis– si ho consulta amb el seu CAP i els professionals l'hi recomanen.

Indicadors de la pandèmia.

Ara que l'estiu s'acosta, alguns governs autonòmics estan disposats a vacunar persones d'altres comunitats que passen les vacances al seu territori en el cas que els toqui posar-se la segona dosi. Fonts governamentals assenyalen que es preveu que el ministeri de Sanitat s'hi posicioni aviat i que la qüestió es debati al Consell Interterritorial de Salut de dimecres que ve. Catalunya ja ha deixat clara la seva opinió: Cabezas és partidària que, si el viatge és llarg, la comunitat de destinació pugui assumir la segona punxada. Si és curt, els visitants s'haurien de vacunar allà on viuen.

Vacunar-se on es viu ajudaria a protegir l'atenció primària i els punts de vacunació de les zones d'estiueig durant les vacances. Per "solidaritat" i per facilitar la planificació de la campanya en "una comunitat amb milions d'habitants", segons la secretària. A més, vacunar-se fora del CAP habitual pot complicar la gestió de l'historial clínic. "Si vius a Barcelona o a Cornellà de Llobregat i estiueges a Salou, no et costa gaire programar-te la vacunació al lloc de residència. Si es retarda una mica la punxada no hi haurà cap problema", ha resumit.

Cabezas també ha descartat, ara per ara, obrir una convocatòria general per als més joves: la franja d'edat següent que es vacunarà serà la que va dels 30 als 39 anys. Amb tot, Salut no descarta més tard avançar cap a una estratègia més massiva i vacunar grups d'edat diferents de manera simultània, sense esperar que la immunització dels més grans estigui avançada, com s'ha fet fins ara. D'altra banda, Cabezas ha afirmat que aviat arrencarà la vacunació als hospitals dels menors d'entre 12 i 15 anys que tenen malalties de molt alt risc. Els centres ja estan fent les llistes i enllestint-ne la priorització.

Superar barreres socioeconòmiques

Una altra de les prioritats del departament de Salut, ha subratllat Cabezas, és fer arribar la vacuna al màxim nombre de persones possible i el principal escull són les barreres socioeconòmiques: la bretxa digital, les falses creences, les diferències idiomàtiques i l'accés al sistema sanitari. La responsable de l'àrea d'infermeria i continuïtat assistencial de l'Atenció Primària Metropolitana Nord, Mar Isnard, ha explicat que la conselleria analitza a quins barris no arriben a prou població, amb la vacunació, per impulsar-hi estratègies per ampliar la cobertura amb la col·laboració dels ajuntaments, els agents cívics, els líders comunitaris informals, les farmàcies, les ONG i les associacions de veïns, botiguers i mares i pares.

Isnard ha destacat que els professionals de referència i de treball comunitari fan una tasca "molt fina" de contactes i trucades per donar informació acurada sobre els efectes de la vacuna i convèncer els més indecisos d'entre 40 i 69 anys. "Volem fer consciència", ha resumit. Per exemple, intenten combatre les falsedats que han circulat sobre les vacunes, com que causen infertilitat o que porten porc, cosa que hauria generat reticències entre la comunitat musulmana. També impulsen la immunització amb la vacunació "oportunista": a través de jornades de portes obertes de vacunació, del suport d'administratius sanitaris dels CAP per ajudar a programar cites o obrint la possibilitat d'immunitzar-se el dissabte sense demanar hora, com ja es fa a Girona.

147.000 certificats descarregats

En menys de dos dies la població catalana s'ha descarregat més de 147.000 certificats de vacunació per acreditar que ha rebut la vacuna del covid i 7.000 certificats de recuperació. Aquests últims indiquen que fa entre 10 i 180 dies que s'ha donat positiu en una prova diagnòstica i es considera que ha passat prou temps per haver superat la infecció. Aquests documents han de servir per impulsar la mobilitat entre països de la UE però no entraran en vigor fins a l'1 de juliol. El certificat no serà obligatori per viatjar però agilitzarà els desplaçaments.

Salut admet que qui s'hagi infectat i només hagi rebut una dosi, tal com fixa el protocol, encara no té acreditada la pauta completa al certificat de vacunació tot i tenir-la. El departament assegura que aviat se solucionarà aquest "problema d'algoritme".

stats