Societat 21/09/2015

"Què li passa al cos d'un astronauta quan s'està un any sencer a l'espai?": el nou experiment de la NASA

Mikhail Korneido i Scott Kelly han emprès la missió més llarga assignada mai a dos astronautes

Ara
2 min
L'astronauta Karen Nyberg s'examina l'ull, que a l'espai ha de suportar una pressió que sovint posa en risc la salut dels astronautes / NASA

BarcelonaUn astronauta rus i un d'americà convivint durant tot un un any a l'estació espacial internacional. És la missió més llarga assignada mai a la història a uns astronautes i, per una vegada, ha fet que la NASA i l'Agència Espacial Russa (Roscosmos) hagin deixat de banda les seves diferències i competeixin juntes en la cursa per dominar l'espai.

Mikhail Korneido i Scott Kelly, els dos astronautes que han de superar aquesta gesta, són ara a l'hemisferi de la seva missió. Porten 117 dies a l'espai i els en queden 164. El seu objectiu no és descobrir cap planeta nou ni trobar vida: la seva màxima durant aquest any és determinar com canvia el cos d'un astronauta quan surt de la Terra i com les noves condicions afecten la seva salut.

Els dos astronautes triats per a la missió / NASA

Per afegir encara més emoció a la missió, el germà bessó idèntic de Scott Kelly, Mark Kelly –també astronauta–, s'ha quedat en terra ferma per poder comparar l'efecte que té sobre el cos passar un any sencer a l'espai.

Scott Kelly (sense bigoti) està a l'espai, i el seu germà, Mark Kelly, s'ha quedat a la Terra / NASA

Potser Scott Kelly us sona, perquè sovint tuiteja fotografies des la Terra des de l'espai. De fet, en va tuitejar una de Barcelona que va fer la volta al món.

Aquestes són algunes de les coses que Scott Kelly viurà a l'espai al llarg d'aquest any. La NASA les ha reunit en una infografia:

  • Veurà 10.944 postes i sortides de sol. El seu germà en veurà 684.
  • Exercitarà els seus músculs durant més de 700 hores per mantenir-se tonificat.
  • Beurà 730 litres d'orina i suor reciclada a l'estació espacial internacional.
  • Perquè el seu germà bessó experimenti la mateixa exposició a les radiacions que ell a l'espai, hauria de volar de Los Angeles a Nova York 5.250 vegades.
  • Scott Kelly produirà 81 quilograms d'excrements, que es cremaran a l'atmosfera i semblaran estrelles fugaces.
  • La quantitat d'aigua que pujarà de les cames de Kelly cap al seu cap és l'equivalent a 2 litres de líquid.

L'alimentació, el més important

Una de les principals preocupacions dels astronautes és menjar prou per no perdre pes i massa muscular. Molts problemes de salut que tenen els astronautes –que pugen a l'espai en condicions òptimes de salut–, diuen els científics, poden ajudar-nos a entendre com i per què a la Terra es generen aquests mateixos problemes.

L'alimentació i els problemes de salut dels astronautes a l'espai:

'2001: Una odissea a l'espai'

"Les dades que reunirem durant aquest any a l'espai ens ajudaran a enviar més astronautes a noves destinacions, facilitant així l'èxit de la propera generació d'exploradors", diuen des de la NASA, que recorden que la salut dels membres de la tripulació és una condició vital per descobrir els secrets que amaga l'univers. "Al film '2001: Una odissea de l'espai', tenien una centrifugadora gegant que creava gravetat artificial i que proveïa la tripulació de les mateixes condicions a la Terra. Mentre no tinguem això, les dades que obtinguem ens ajudaran a millorar les condicions de vida dels nostres astronautes", conclouen.

stats