Societat 05/10/2017

La Rambla de Barcelona crida a tornar a ramblejar

Les Festes del Roser, que se celebren del 7 al 12 d'octubre, volen recuperar el pols de l'artèria

Maria Ortega
2 min
Acte de presentació de les Festes del Roser, que organitza Amics de la Rambla

BarcelonaQue torni la normalitat. Que la ciutat torni a ramblejar. La Rambla celebra aquest cap de setmana l'inici de les les Festes del Roser -s'allargaran del 7 al 12 d'octubre- i ho fa encara sacsejada per l'atemptat del 17 d'agost. Per això, des d'Amics de la Rambla, que és l'entitat que organitza aquestes festes de manera ininterrompuda des del 1962, fan una crida a recuperar el carrer de forma festiva. Les grans protagonistes de la festa seran, un any més, les flors. I algunes de les decoracions d'art floral que ocuparan les façanes de la Rambla durant aquests dies tindran molt presents les víctimes. És el cas, per exemple, de la que prepara Parcs i Jardins a la Rambla de Santa Mònica, que tindrà un record per a totes les persones que van perdre la vida en l'atropellament del 17 d'agost.

El pla de l'Os, al seu torn, es tornarà a convertir en una gran catifa de flors i la part negra del dibuix estarà coberta de pedres amb missatges de pau escrits per alumnes de les escoles del Raval. Es guarniran edificis com el mirador de Colom -aquest espai es va estrenar en l'edició de les Festes de l'any passat, en plena polèmica per la proposta de la CUP de retirar el monument-, el Museu Marítim o el Palau Moja, entre molts altres. Hi haurà, també, activitats festives i visites guiades a espais com el Liceu o l'Aquàrium.

A banda d'aquest record a les víctimes durant les Festes -quan es vol, això sí, que el que imperi sigui l'ambient festiu i la reconquesta de l'espai-, Amics de la Rambla està organitzant de cara al dia 11 d'octubre un homenatge als veïns i comerciants que, de forma espontània, es van bolcar a atendre els ferits el dia de l'atemptat. Aquell dia es projectarà un vídeo amb un recull de testimonis.

Per cinquè any consecutiu, es repeteix la convocatòria perquè els barcelonins participin en el projecte 'Una flor, un desig' i que omplin de flors l'estructura que se situarà davant de la Virreina. Entre els actes festius d'aquests dies hi haurà des de xocolatades populars a concerts, com el d'Enric Montefusco al Teatrino del Conservatori del Liceu. Com és tradició, també es lliuraran els guardons als ramblistes d'honor en un acte al Saló de Cent de l'Ajuntament.

Ramblistes d'honor

Com ha avançat aquest dijous el president d'Amics de la Rambla, Fermín Villar, aquest anys els guardons recauran en l'escola Elisava per la seva aposta per la innovació a la Rambla, Àlex Ollé i Alfons Flores per la seva tasca de renovació en les arts escèniques, Joaquim Laguarda per la llarga trajectòria de Laguarda Joiers, i finalment en Mercè Canelles, Josefina Mora i Aníbal Rodríguez, els socis més actius d'Amics de la Rambla.

stats