Societat 13/09/2021

Rates als Jardins de Pedralbes de Barcelona

JxCat denuncia plagues a les Corts i l'Ajuntament nega que s'hagi detectat un increment de rosegadors a la ciutat

2 min
Una rata en una paperera dels Jardins de Pedralbes

"Avui els Jardins de Pedralbes són un cau de rates". És la denúncia del grup municipal de JxCat. Una denúncia que aquest dilluns ha acompanyat de fotografies –amb imatges de rates corrent pels arbres o dins de papereres– per exigir una reacció immediata al govern d'Ada Colau i Jaume Collboni, a qui acusen de "desídia i deixadesa". Una crítica que també els va fer ERC just a la tornada de l'aturada estiuenca, quan també va aportar fotografies per denunciar la presència de plagues de rates a diversos llocs de la ciutat. Des de Ciutat Vella a les Corts. Ara JxCat posa el focus en els Jardins de Pedralbes i demana un pla xoc per desratitzar-los i una auditoria de plagues a tot el districte. "Hi ha un abandonament notori del parc. Diuen que hi ha rates a tot arreu, però jo no n'he vist a punts com el Turó Park. És un tema d'abandonament dels Jardins de Pedralbes", denuncia Josep Maria Guillumet, de l'associació de veïns de la Zona Universitària.

L'Ajuntament nega la major i amb les dades de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que és qui gestiona les alertes de plagues, assegura que no s'han registrat més incidències per rates o altres animals durant aquest any: entre els mesos de gener i agost del 2020 es van comunicar 1.658 incidències per presència de rates i entre els mesos de gener i agost d’aquest any 1.614. Neguen, per tant, que rates o paneroles puguin suposar actualment un problema de salut pública a la ciutat, com denuncia JxCat en el cas concret dels Jardins de Pedralbes.

Sobre aquest cas concret, el consistori apunta que la responsabilitat és compartida amb la Generalitat, que s'ocupa dels jardins que envolten el palau, i apunta que l'ASPB hi va fer "diverses actuacions" durant els mesos de juny i juliol per capturar-hi rates. Unes actuacions que s'han de dur a terme amb cura especial per no perjudicar els esquirols del parc, que són una espècie protegida, i després de les quals, segons fonts municipals, no s'han rebut més queixes. Ara, després de la denúncia pública de JxCat, es comprometen a fer una nova revisió dels espais dels jardins sota tutela municipal.

stats