UNIVERSITATS
Societat 23/04/2012

El rector de la UB rebutja l'augment de les taxes universitàries plantejat pel govern espanyol

Dídac Ramírez garanteix l'accés a la Universitat de Barcelona a qualsevol estudiant que demostri "mèrits" sense que la condició social o econòmica sigui un "fre"

Acn
3 min

BarcelonaEl rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, ha rebutjat l'augment de taxes universitàries que el govern espanyol ha proposat a les comunitats autònomes i que permetrà que els estudiants paguin fins el 25% del cost de la carrera. Ramírez s'ha mostrat en contra "tant per la seva dimensió" com perquè la decisió s'hagi pres "sense consultes ni debat". A més, ha denunciat una "manca de garanties de futur que s'han ofert pel que fa a les beques". Ramírez ha mostrat la seva determinació a "garantir l'accés" a la universitat que dirigeix a "qualsevol estudiant que vulgui estudiar a la UB i demostri els mèrits per fer-ho sense que la condició social i econòmica pugui suposar un fre en aquest accés". Ramírez ha reclamat una política universitària que "afronti les necessitats i els plans de millora de la universitat pública" i, en aquest sentit, ha assegurat que "les mesures aïllades, puntuals i parcials, que no tenen en compte les diferents problemàtiques de la universitat, no són el camí que s'ha de seguir en una política universitària eficaç en els objectius de qualitat i millora en el servei públic que representen".

El rector de la UB s'ha mostrat contrari a l'augment de taxes universitàries "tant per la seva dimensió", ja que és un "canvi qualitatiu en la manera d'actualitzar els preus universitaris", com pel procediment, ja que considera que s'ha fet "sense consultes ni debat, ni participació amb les universitats". A més, Ramírez ha denunciat "la manca de garanties de futur que s'han ofert pel que fa a les beques", ja que el pressupost del ministeri ha baixat, com "altres camins que garanteixin la justícia social" de la mesura, perquè sigui "distributiva". Sobre les beques, Ramírez ha avisat que "queden com una nebulosa" i que això "fa pensar que s'acabaran reduint".

A més, l'augment de taxes provoca, segons Ramírez, que la universitat pública "s'allunyi del referent de la universitat de l'Europa continental" i també "del seu objectiu de qualitat i de servei públic, que garanteix l'accés a tothom amb capacitat, vocació i talent, amb independència de l'origen, i de la seva funció d'ascensor social".

Per això, Ramírez ha mostrat la seva determinació a "garantir l'accés" a la UB a "qualsevol estudiant" que vulgui estudiar-hi "i demostri els mèrits per fer-ho sense que la condició social i econòmica pugui suposar un fre en aquest accés".

D'aquesta manera, Ramírez ha mostrat la seva "disconformitat amb la forma i el contingut" de la mesura. En aquest sentit, ha ofert "col·laboració lleial i responsable" a totes les administracions, inclosa el Ministeri d'Educació, per "treballar i debatre una política universitària que no sigui conseqüència de mesures aïllades i no consensuades". Tot i això, ha advertit que rebutjarà "declaracions que vulguin estigmatitzar la universitat pública amb dades inexactes, ambigües o fins i tot falses" en relació a la seva gestió o els membres de la comunitat universitària.

El rector ha defensat que la UB treballa de manera "rigorosa i responsable" per fer front a la situació de crisi actual i demana a les administracions que "prenguin consciència que els estudis superiors no són part del problema ni admeten retallades estratègiques", sinó que són "una de les claus per tirar endavant el país".

El Govern reitera que l'augment dependrà de la dotació de les beques

Per la seva banda, el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha assegurat aquest dilluns que la Generalitat encara no ha pres cap decisió sobre l'increment de taxes universitàries i ho ha condicionat a quina acabi sent la dotació del fons de beques que faci el govern espanyol. En declaracions després de la presa de possessió de Salvador Alemany com a nou president del Consell Social de la Universitat de Barcelona (UB), Castellà ha assegurat el fet que Catalunya apliqui l'augment al màxim o no dependrà del fons de beques.

stats