SOCIETAT
Societat 18/10/2012

El regidor de Badalona castigat per Albiol pel cas d'extorsió trenca amb el PP i passa a l'oposició

David Gómez no descarta donar suport a una possible moció de censura contra l'alcalde de Badalona. Creu que Albiol hauria de plegar pel cas dels díptics xenòfobs, en el qual continua imputat

Acn
3 min
El regidor de Badalona David Gómez amb l'escrit de renúncia com a regidor del PP al govern municipal. / ACN

BarcelonaDavid Gómez ha esclatat. El regidor de Serveis Socials que l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, va apartar de les seves funcions després que un comerciant el denunciés per extorsió lamenta la manca de suport de l'alcalde. La denúncia, recorda Gómez, encara no ha estat acceptada a tràmit. És per això que Gómez demana a Garcia Albiol que s'apliqui "la mateixa coherència" i, per tant, li demana que plegui, tot recordant-li que ell sí que està imputat en un cas de xenofòbia. En aquest context, Gómez ha decidit donar-se de baixa del PP i passar a regidor no adscrit, i no descarta donar suport a una possible moció de censura contra l'alcalde, si CiU i PSC decideixen finalment presentar-la. Si es confirma que es manté com a regidor, Albiol haurà d'afrontar el govern de la ciutat amb només 10 regidors i 17 a l'oposició (el PSC en té 9; CiU, 4, i ICV-EUiA, 1).

El regidor diu que Albiol actua d'una manera "sospitosa"

El regidor David Gómez sospita que l'alcalde amaga alguna cosa pel fet d'haver-lo apartat de les seves funcions com a regidor per una denúncia que encara no ha estat admesa a tràmit. "És una manera sospitosa de fer fora un regidor", assegura. Gómez creu que el motiu que va donar Garcia Albiol –manca de control sobre el seu equip– és "molt minso" i "buit de contingut. L'alcalde va anunciar la seva decisió de cessar el coordinador del barri de Sant Roc, Antonio Cortés, i de retirar de les seves funcions al màxim responsable polític del districte, David Gómez, després que un comerciant els denunciés, acusant-los d'haver-lo extorquit. Les proves que es van presentar als jutjats, però, són només contra Cortés. Gómez revela que abans d'anunciar-ho públicament li va demanar que dimitís per salvaguardar la imatge del govern municipal, petició a la qual el regidor s'hi hauria negat: "No soc culpable de res", insisteix. "Sempre he estat a l'alçada de les circumstàncies i ara se m'ha deixat en la soledat i en la estacada", es lamenta el regidor.

Sobre Garcia Albiol, el regidor lamenta que utilitzi diferent vara de mesura, segons el cas, i li recorda que l'ha cessat de funcions per una denúncia que encara no ha estat admesa a tràmit, mentre que al regidor de Seguretat Ciutadana, Miguel Jurado, l'ha mantingut al càrrec per un cas similar: una denúncia per una presumpta col·lecta il·legal de diners per subvencionar la festa anual de la Guàrdia Urbana.

Gómez també li recorda a l'alcalde que ell està imputat per un cas de xenofòbia per la distribució d'uns díptics, l'any 2009, en que apareixien associats conceptes relacionats amb la immigració i amb la delinqüència. "Li demano que sigui coherent", ha etzibat. "Ell ens demana que li fem costat en el cas de racisme i ara amb mi ha pres una mesura desproporcionada", assegura el regidor.

David Gómez denuncia que el partit l'ha "jutjat" sense tenir proves i és per això que anuncia que es dóna de baixa del PP -era militant des de 1999- i que abandona el govern municipal, i passa a ser regidor no adscrit, a l'oposició. "No ha estat una decisió fàcil", assegura. Gómez pren la decisió per la manca de defensa de l'alcalde i per reivindicar la seva presumpció d'innocència i defensar la seva honorabilitat.

El regidor acusat d'extorquir un comerciant demanarà als jutjats declarar voluntàriament i defensa també la presumpció d'innocència d'Antonio Cortés, el coordinador de Sant Roc que estava al seu càrrec i contra qui s'han presentat totes les proves, unes gravacions en les quals demanaria diners a un comerciant a canvi de no precintar-li el local per diverses irregularitats.

Aritmètica municipal

Amb el pas de David Gómez al grup de regidors no adscrits, el govern municipal queda ara en una situació delicada des del punt de vista aritmètic. La seva minoria al ple –tenia 11 dels 27 regidors– s'agreuja ara una mica més. Amb 10 regidors de govern i el nou escenari que es dibuixa a l'oposició, l'alternança és encara més possible.

PSC i CiU, que havien governat el mandat passat necessitaven, fins ara, el suport d'ICV-EUiA per intentar configurar un govern alternatiu al PP, com s'ha comentat de manera recurrent a Badalona. Un dels principals esculls, però, era que els ecosocialistes es volien mantenir a l'oposició i els nacionalistes no volien estar sotmesos al paper que, en cada moment, volgués jugar ICV-EUiA.

Ara, una altra escenari que s'obre és que David Gomez donés suport a un hipotètic govern de PSC i CiU, que seria suficient per garantir la governabilitat del consistori. A l'hora de presentar la moció de censura, però, sí seria necessària la participació d'ICV-EUiA, ja que la llei recull que en els casos de transfuguisme la majoria necessària per destituir l'alcalde s'incrementa en tants vots com regidors trànsfugues hi hagi.

Preguntat per aquesta possibilitat, el regidor no adscrit assegura que parlarà amb la resta de grups municipals per donar les explicacions que calgui sobre el cas de presumptes extorsions i, també, per "arribar a acords".

stats