Societat 16/01/2015

Vols que el rentavaixella deixi els plats nets? Ignora el consell dels fabricants

Un enginyer químic de la Universitat de Birmingham descobreix que la ubicació simètrica dels plats n'impedeix una rentada correcta

Ara
1 min
Per obtenir bons resultats cal obviar el disseny i les recomanacions dels fabricants / GETTY

BarcelonaVivim en una societat que valora l'ordre i la simetria i, potser per això, els dissenys dels rentavaixelles segueixen un model que prioritza la disposició ordenada dels plats, els gots, les olles… Tot seguint rengleres, tot ben col·locat, tot agrupat. Doncs bé, aquesta fórmula, la que veiem en tots els anuncis i la que recomanen tots els fabricants, és justament la causa que explica per què molts rentavaixelles no fan bé la seva feina.

Raúl Pérez-Mohedano, un doctor en enginyeria química per la Universitat de Birmingham, ha descobert que el problema rau en la disparitat entre la col·locació de la vaixella, agrupada en rengleres, i la forma com surt l'aigua, circular. Per obtenir uns bons resultats, diu Pérez-Mohedano, el que cal és oblidar-se de les línies rectes i disposar les diferents peces de forma circular. Les peces amb taques de carbohidrats —el plat on hem menjat espagueti, per exemple— s'han de col·locar al centre de la màquina, mentre que les peces tacades per restes de proteïnes —un plat on hem menjat pollastre— s'han de col·locar al seu voltant, per la part exterior.

Segons el doctor, la disparitat entre una sortida circular de l'aigua i una ubicació lineal de la vaixella fa que l'aigua no arribi de la mateixa manera, amb la mateixa intensitat i durant el mateix temps a totes les peces. Pérez-Mohedano, que també recomana no omplir mai la màquina —en contra de l'opinió popular, partidària de posar només el rentaplats quan és ple— creu que la solució definitiva no arribarà fins que els fabricants redissenyin de forma completa els aparells.

stats