Societat 19/12/2018

Resolen l'assassinat d'una dona embarassada el 1981 al Bages amb l'ADN de la germana

Detenen un home de 73 anys que havia tingut una relació extramatrimonial amb la víctima

Pau Esparch
3 min
Un guàrdia civil traslladant l'home detingut ahir a Castelló de la Plana pel crim de fa 37 anys

BarcelonaFa 37 anys que va passar, però no s'ha resolt fins ara. Una noia de 25 anys, quan estava embarassada de cinc mesos, va ser assassinada a Sant Salvador de Guardiola (Bages). Es calcula que el crim va tenir lloc a finals del 1981, però fins a l'any passat ningú havia denunciat la desaparició de la noia. Això va permetre determinar que unes restes òssies –d'una dona embarassada– que s'havien trobat el 1999 eren de la víctima, i que l'autor del seu assassinat era un home amb qui havia tingut una relació extramatrimonial –i possible pare del fetus–. L'ADN de la germana de la noia ha permès tancar el cercle i ha acabat amb la detenció de l'home, que ara té 73 anys.

El cas va arrencar el 5 de gener del 1999 mentre es plantava una olivera en una casa particular de Sant Esteve de Guardiola. Entre la terra remoguda es van trobar les restes òssies d'una dona. La Guàrdia Civil va obrir una investigació i el forense va establir que eren d'una dona embarassada d'uns cinc mesos, que havia rebut una bala a la zona del crani i un cop a la mandíbula. Es va pronosticar que la víctima tenia uns 30 anys, i que la seva mort havia passat feia uns 15 anys.

De les restes òssies se'n va extreure l'ADN, però no va donar cap resultat fins a l'any passat –fins a aquell moment la mostra no havia coincidit amb cap perfil de les bases de dades policials–. Fa un any la germana de la noia assassinada va denunciar la seva desaparició. No ho havia fet fins aleshores perquè a finals del 1981, quan van perdre el contacte, creia que la noia havia volgut trencar la relació amb la seva família voluntàriament perquè havia fet un canvi de vida. L'última vegada que la va veure va ser l'octubre del 1981 i tenia una complexió física diferent: va pensar que podia estar embarassada.

Primera denúncia per desaparició

Fa un any, quan es va engegar un procés administratiu per considerar la noia morta, la seva germana –que volia aturar aquest tràmit– va decidir denunciar-ne la desaparició. Va ser el primer cop que es denunciava i es va prendre una mostra d'ADN a la germana. Quan es va introduir la seva mostra a les bases de dades de cadàvers sense identificar, va coincidir amb el perfil genètic de les restes òssies localitzades el 1999 a Sant Esteve de Guardiola.

A partir d'aquí, la Guàrdia Civil va interrogar la germana, que va explicar que la víctima –quan va desaparèixer– tenia una relació sentimental amb un home. Els agents van identificar aquest home, que el 1981 –quan ell tenia 36 anys– era propietari del terreny de Sant Salvador de Guardiola on es van trobar les restes òssies. També van descobrir que la relació de l'home amb la noia havia sigut extramatrimonial perquè ell estava casat amb una altra dona amb qui vivia a Madrid amb els seus tres fills.

Després de les descobertes de l'últim any, es va exhumar el fetus –que estava enterrat– per extreure'n una seqüència completa d'ADN (una operació que no havia sigut possible el 1999). Amb la mostra, la Guàrdia Civil està pendent de determinar si l'home era el pare del fetus que gestava la víctima. L'home va ser detingut ahir a Castelló de la Plana, on vivia ara, i ha sigut traslladat a Catalunya per declarar davant el jutjat d'instrucció número 4 de Manresa, que porta el cas de l'assassinat. No consta que el jutjat doni els fets per prescrits, de manera que s'hauria de poder jutjar el detingut pel crim de fa 37 anys.

stats