Societat 25/07/2013

"Massacre al tren dels pelegrins": el ressò de l'accident de tren de Galícia a la premsa internacional

Diaris d'arreu del món obren aquest dijous l'edició digital amb informació sobre la tragèdia ferroviària

Ara
4 min

BarcelonaLa premsa d'arreu del món es fa ressò aquest dijous al matí de l'accident de tren que ha provocat, com a mínim, 77 víctimes mortals a Santiago de Compostel·la, a Galícia. Tot i que la majoria d'edicions en paper no inclouen la notícia a la portada, moltes webs sí que la situen a l'obertura. Aquest és un recull dels titulars sobre la tragèdia que presentaven aquest matí alguns dels principals diaris del món:

GRAN BRETANYA

'The Guardian': "Espanya en estat de xoc després que el descarrilament d'un tren mati vintenes de persones". El diari destaca que "la majoria de les més de 200 persones que anaven a bord han resultat mortes o ferides en l'accident de Santiago de Compostel·la". A més, fa un recull dels accidents de tren més greus que s'han viscut a Europa durant els últims 25 anys.

'The Independent': "La xifra de morts s'enfila fins a 77 després que un tren exprés descarrilés prop de Santiago de Compostel·la". Afegeix que tots els vagons van sortir de la via i que "pelegrins catòlics" es dirigien a la ciutat gallega per "celebrar la festa en honor de sant Jaume". Simon Calder, cronista de viatges, assegura que aquesta tragèdia "no reflecteix la seguretat d'una de les xarxes ferroviàries de passatgers més segures d'Europa".

'The Daily Telegraph': "Dotzenes de morts en un accident de tren al nord d'Espanya". La informació s'acompanya d'una galeria d'imatges.

'The Times': "Espanya: 77 morts en l'accident d'un tren d'alta velocitat". A més d'altres qüestions, el rotatiu assenyala que entre els ferits hi ha un britànic i que es tracta del pitjor accident de tren al país en 41 anys.

FRANÇA

'Le Figaro': "La velocitat del tren, en qüestió". Des de primera hora del matí, la web del diari ofereix un seguiment actualitzat de forma contínua de les novetats sobre l'accident que inclou imatges i portades dels diaris espanyols. Recull també les opinions d'alguns testimonis que defineixen com un "infern" la situació viscuda a Santiago i assegura que els serveis d'emergència estan "desbordats".

'Libération': "Accident mortal de tren a Santiago de Compostel·la". A l'interior de la notícia, el mitjà apunta també a l'"excés de velocitat" com a causa de la tragèdia.

'Le Monde': "El descarrilament d'un tren fa 77 morts a Espanya".

ITÀLIA

'Il Corriere della Sera': "Espanya, massacre al tren dels pelegrins: 77 morts". El diari remarca que hi havia "un grup d'italians a bord" i recull la informació que publica 'El País', segons la qual el maquinista hauria admès que anava a 190 km/h.

'La Stampa': "Espanya, almenys 77 morts al tren descarrilat". Destaca també que s'estan fent "verificacions" sobre l'estat dels italians que anaven a bord del comboi, i situa entre les informacions més destacades la "ficada de pota de Rajoy", ja que el govern espanyol va emetre un comunicat de condol amb les "víctimes del terratrèmol" que va tenir lloc fa dos dies a la Xina. Cita, també, opinions de testimonis segons els quals el tren anava "massa ràpid".

'La Repubblica': "Tren a tota velocitat". El diari destaca que el tren "anava a 190 km/h" i assegura que "durant alguns minuts s'han reviscut els atemptats de Madrid de l'11 de març del 2004". A diferència d'altres mitjans italians, aquest descarta que entre els afectats hi hagi grups d'italians.

ALEMANYA

'Die Welt': "El tren anava massa ràpid i va bolcar al revolt", assenyala, i cita testimonis dels fets. Afegeix una descripció de la situació: "Vagons descarrilats, compartiments destrossats i un vagó que va saltar per sobre del terraplè".

'Süddeutsche Zeitung': "Dotzenes de morts en un greu accident ferroviari a Espanya". "És l'infern de Dant", afegeix el rotatiu recollint les impressions d'un testimoni.

'Frankfurter Allgemeine Zeitung': "Més de 70 morts en un accident de tren a Espanya". El diari també es refereix a l'excés de velocitat com a possible causa del sinistre i afegeix que, segons un testimoni, el xoc va semblar "un terratrèmol".

ESTATS UNITS

'The New York Times': "Vintenes de morts en un descarrilament de tren a Espanya".

'The Washington Post': "Almenys 77 morts després que un tren descarrilés a Espanya, el pitjor accident en dècades".

ARGENTINA

'La Nación': "Horror a Espanya: descarrila un tren i hi ha 69 morts", assenyala el diari en el seu principal titular de l'edició impresa. A la web recull les declaracions del maquinista: "He descarrilat, què hi puc fer, què hi puc fer!".

'Clarín': "Descarrila un tren d'alta velocitat a Espanya: hi ha almenys 77 morts". Dedica també una notícia a explicar les característiques dels trens Alvia.

stats