Discapacitat
Societat 22/04/2023

Retard en el servei d'assistència al bany per a persones amb mobilitat reduïda a Barcelona

L'Ajuntament no sap quan reobriran els tres punts perquè l'empresa que va guanyar el concurs públic va presentar la documentació fora de termini

3 min
La protesta d'aquest dissabte a la platja

Barcelona¿Quan es podran banyar a les platges de Barcelona les persones amb mobilitat reduïda? L'Ajuntament no té data, ara com ara, de quan s'obriran els tres punts d'assistència per al bany, una circumstància "inadmissible i discriminatòria", en paraules de Carme Riu, de la Plataforma Accessibilitat Ciutat i Platges de Barcelona. Després d'una reunió fallida amb el consistori, l'entitat ha convocat una concentració a la platja Nova Icària per denunciar un retard que tira per terra la petita victòria de l'any passat, quan l'atenció personalitzada per entrar a l'aigua (amb monitors especialitzats i una cadira amfíbia) es va avançar al 2 de maig.

Riu lamenta que per un problema burocràtic es castiguin les persones amb mobilitat reduïda que tenen en les platges i en el mar un dels pocs llocs on poden gaudir a la ciutat, ja que l'aigua és un bon medi per alleugerir els seus moviments, explica. L'origen del retard és que l'empresa que va guanyar el concurs del servei de bany, Aunar, no va poder acreditar dins del termini fixat els requisits necessaris per a l'adjudicació i, per tant, no es va poder formalitzar la contractació dels monitors, expliquen fonts de l'Ajuntament, que no gosa assenyalar quan es podrà donar assistència. "Al més aviat possible", indiquen.

Per a Riu, l'ajornament és un nou exemple de la discriminació que pateixen les persones amb discapacitat. "Tenim menys drets que els gossos, perquè els animals ja es poden banyar en zones reservades", es queixa, i es pregunta què passaria si un servei ajornat, en lloc d'assistir el col·lectiu, afectés criatures o adolescents o no es poguessin contractar els socorristes de les platges. "En el fons, el problema és que a les persones amb cadires de rodes ens consideren de segona i els nostres serveis no són essencials", afirma.

Els manifestants han tallat el trànsit a la plaça dels Voluntaris

8.000 atencions el 2022

L'any passat el servei per a la mobilitat reduïda va atendre gairebé 8.000 persones des del mes de maig, quan en anys anteriors el més habitual és que la temporada per al col·lectiu no comencés fins al mes de juny. Riu assenyala que allò va ser una "victòria", fruit de la lluita i de les queixes per reclamar un tracte igualitari, malgrat que no hi havia prou monitors especialitzats ni cadires especials i que l'horari d'atenció és més reduït que el de l'obertura de les platges, a banda del dèficit de dutxes i vestidors adaptats.

Mentre no s'obren els punts per al bany, l'Ajuntament ha anunciat que entre el 29 d'abril a l'1 de maig i durant la resta del mes de maig hi haurà un servei de gestió de la zona d'estada accessible a la platja de la Nova Icària. L'horari d'accés és de dimecres a diumenge de 10.30 a 18.30 hores. Aquest servei està integrat per dues persones de suport amb experiència en assistència a persones amb discapacitat, que faciliten l'acomodament a les gandules o la pèrgola per a persones que van amb cadira de rodes o tenen la mobilitat reduïda.

Quan se solucionin les traves burocràtiques, els punts per facilitar l'accés a l'aigua s'han d'habilitar a les platges de la Nova Icària, Fòrum i Sant Miquel. El col·lectiu denuncia que l'Ajuntament ha decidit tancar el de la platja de Llevant, que es va tancar durant la pandèmia i ja no s'ha reobert.

stats