Societat 16/11/2016

Jané i Zoido s'emplacen a reunir-se en unes setmanes per convocar la Junta de Seguretat

El conseller d'Interior, que s'ha reunit per primer cop amb el seu homòleg a Madrid, espera poder anunciar la data en la pròxima trobada

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Juan Ignacio Zoido i Jordi Jané s'han reunit aquest dimecres a la tarda durant una hora i quart a Madrid. MINISTERI DE l'INTERIOR

MadridEl conseller Jordi Jané ha reclamat aquest dimecres al nou ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, en la primera reunió entre els dos polítics a Madrid, que se celebri finalment la Junta de Seguretat abans de finals d'any. Es tracta del principal òrgan de coordinació policial entre el govern espanyol i la Generalitat i des del 2009 que no es reuneix. L'últim com que Jané va demanar-ho a l'Estat, Jorge Fernández Díaz -llavors ministre- va al·legar estar en funcions per no coordinar-se. La trobada d'aquest dimecres ha durat una hora i quart i ha acabat sense cap acord. Jané i Zoido, però, s'han emplaçat a reunir-se de nou les pròximes per concretar una data per a la Junta de Seguretat, que el conseller confia que se celebri abans de finals d'any o principis del 2017.

En sortir de la trobada, Jané ha assegurat que la d'aquest dimecres era "una reunió necessària" perquè el ministre de l'Interior "conegués directament i amb caràcter urgent les necessitats en matèria de seguretat que té el de Mossos d'Esquadra". El conseller ha recordat que les plenes competències dels Mossos "requereixen que flueixi millor la informació i que es pugui participar als grups de treball a l'àmbit internacional des del marc de la Junta de Seguretat que és urgent reunió", informa ACN.

Per què és tan important la reunió de la Junta de Seguretat? Al no haver-se celebrat cap trobada des del 2009, l'Estat té pendent pagar fins a 264 milions d'euros sobre l'increment de la plantilla dels Mossos d'Esquadra del 2010 al 2013. El segon plat fort que Jané ha posat sobre la taula és que els mossos puguin ser membres nats del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). Es tracta de l'organisme que avalua el risc d'amenaça terrorista a l'Estat -actualment a nivell 4 en una escala de 5-. La policia catalana participa en les reunions del CITCO però només com a força de seguretat convidada. Aquest tema també s'abordarà en una pròxima reunió.

Zoido ha afrontat la trobada com una primera presa de contacte -de fet, ni figurava en l'agenda del ministre- i no s'ha obert a fixar cap data encara. Segons ha informat Interior en un comunicat, el ministre s'ha limitat a escoltar les peticions reiterades del ministre i ha assenyalat que la trobada s'ha celebrat en un "clima altament positiu i en un marc de col·laboració dirigit a maximitzar el esforços i resultats en l'àmbit de la seguretat".

stats