BARCELONA
Societat 16/07/2015

Revolta dels restauradors pel tancament de terrasses

Colau diu que no pot modificar immediatament l’ordenança de Trias

Núria Martínez
3 min
Revolta dels restauradors  pel tancament de terrasses El bloc de la Bordeta  es desallotjarà a partir del 23 de juliol

Barcelona“L’ordenança de terrasses és un nyap”. Així va definir ahir la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, la normativa que va aprovar CiU amb el suport del PP l’any 2013. I és que set mesos després de l’entrada en vigor d’uns dels aspectes més polèmics de l’ordenança -les distàncies-, els restauradors reclamen al govern de Colau un ple extraordinari per modificar la normativa. La queixa del gremi és que l’aplicació de les distàncies mínimes exigides entre façanes, mobiliari i taules pot causar la pèrdua d’entre 10.000 i 12.000 llocs de treball perquè obligarà 500 establiments a tancar les terrasses i afectarà un total de 2.200 establiments.

Des de fa unes setmanes, uns 1.500 establiments han rebut una carta de l’Ajuntament, emesa pel govern de Trias, que els informa dels canvis que han de realitzar per ajustar-se a aquest punt de la normativa, que en alguns casos suposen la reducció de més de la meitat del nombre de taules i cadires. “Cal convocar urgentment un ple extraordinari per frenar aquestes mesures i salvar la temporada d’estiu. S’ha de garantir als restauradors que puguin afrontar-la amb total tranquil·litat”, va expressar ahir el director general del Gremi de Restauració, Roger Pallarols. Posteriorment, el gremi proposa obrir “un debat a fons” per replantejar el model i arribar a consensos. La tinent d’alcalde d’Urbanisme va respondre que entén la “preocupació” del gremi, però va afegir que no comprèn que reclamin aquestes mesures set mesos després de l’inici de l’aplicació de l’ordenança.

Pel que fa a la petició del gremi, Sanz va respondre que la mateixa ordenança i el reglament municipal impedeixen que en un ple extraordinari o amb un decret d’alcaldia se’n pugui aturar l’ aplicació. El govern municipal -va assegurar Sanz- no té marge d’actuació de manera urgent perquè es tracta d’una ordenança i no d’un tràmit administratiu. En aquest sentit, va argumentar que “l’única eina” amb què compten és revisar els criteris a la comissió tècnica de terrasses i impulsar una nova ordenança.

“La modificació és un procés llarg que no dóna resposta a la demanda d’una solució immediata que vol el gremi”, va detallar. Per aquest motiu, la tinent d’alcalde va anunciar que es reunirà amb el gremi aquesta setmana -juntament amb el tinent d’alcalde d’Economia, Gerardo Pisarello- i que a la pròxima reunió es convocarà la comissió tècnica de terrasses. El govern vol que a la comissió també s’hi incorpori la Federació d’Associacions de Veïns (FAVB) per poder sumar les seves peticions.

C’s, PSC i PP pressionen Colau

El regidor de Ciutadans, Paco Serra, es va sumar a la petició del gremi de restauració i va demanar la celebració d’un ple extraordinari, mentre que el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, va assegurar que el reclamarà si Colau no escolta els restauradors. El líder del PP de Barcelona, Alberto Fernández Diaz, va anar més enllà i va demanar un ple ordinari aquest mateix mes per poder tractar també altres qüestions.

El bloc de la Bordeta es desallotjarà a partir del 23 de juliol

El bloc de la Bordeta, ocupat per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) des del mes de febrer passat, es desallotjarà a partir del 23 de juliol. Així ho va anunciar ahir la PAH, que va informar que els han notificat que el desallotjament cautelar de les set famílies -amb quatre menors- que ocupen l’edifici de la Sareb podrà ser efectiu a partir d’aquesta data. L’Ajuntament de Barcelona va demanar fa una setmana al jutge que ampliés de set dies a dos mesos el termini als ocupants per abandonar l’edifici perquè els serveis socials municipals poguessin atendre aquestes famílies.

stats