Societat 17/05/2013

Rigau: "La llei Wert és una ferida enorme a l'autogovern"

La consellera d'Ensenyament respon així a l'aprovació del projecte de llei de la Lomce

Ara
2 min

BarcelonaLa llei Wert és una llei "predemocràtica", que "segresta el currículum i l'avaluació dels alumnes", segons Irene Rigau, ja que trenca amb el model educatiu català establert l'any 1981 per un Reial Decret. "Aquesta llei no és pedagògica, sinó que pretén un canvi de model d'estat en matèria educativa. És una llei recentralitzadora i un atac frontal a l'Estatut, a la LEC i al model lingüístic avalat pel TC", ha assegurat Rigau.

El text "vol donar una única visió d'Espanya" i ensenyar un sol referent humanístic i cultural als alumnes, segons la consellera. Rigau ha expressat que vol que els alumnes coneguin tan bé Lope de Vega com Maragall i Verdaguer, però que si les proves externes les elabora l'Estat, només s'estudiarà la cultura espanyola.

Respecte les diverses versions del projecte de llei que s'han presentat, la consellera ha mostrat que sempre hi ha hagut un intent de trencar amb el model català. "Nosaltres hem tingut finalment l'aval dels tribunals. En canvi, ells trenquen amb les recomanacions del Consell d'Estat", ha declarat, en referència a la poca consideració que s'ha tingut en el projecte aprovat avui dels canvis que proposava el Consell, en la seva opinió.

Irene Rigau, que ha dubtat que aquest projecte de llei millori els resultats educatius tenint en compte que no ho ha fet en les comunitats autònomes on sí que té competències, s'ha mostrat convençuda que el seu compliment a Catalunya és impossible. "Nosaltres continuarem lluitant perquè no s'aprovi perquè no és un tema de govern, sinó de país. Si es demostra que no es pot complir, el ministeri l'haurà de revisar".

Respecte al pagament de l'escola en castellà per part de l'Estat, que es restarà després del finançament autonòmic, la consellera ha reconegut que "és una ferida enorme a l'autogovern de Catalunya i al seu finançament autonòmic". "Continuarem oposant-nos al projecte perquè no arribi a llei, i si hi arriba, continuarem defensant la llei de Catalunya", ha expressat Rigau, que ha reconegut que la LEC va ser aprovada amb molt més consens del que preveu que tingui la Lomce.

stats