Hope, la rinoceront horriblement mutilada a qui uns veterinaris han salvat la vida

L'animal va ser trobat moribund a Sud-àfrica, poc després que uns caçadors furtius li tallessin les banyes

És sabut que la caça il·legal de rinoceronts, que té com a objectiu arrencar-los les banyes i vendre-les al lucratiu mercat negre, ha col·locat l'espècie a les portes de l'extinció. I és sabut que la pràctica suposa un exemple de fins on pot arribar la indiferència i la crueltat humanes quan el que està en joc és la supervivència en uns casos i el benefici econòmic en altres. Però aquests dies, des de Sud-àfrica, arriba una història que aporta un bri d'esperança en una guerra sòrdida i trista. La història de Hope, una rinoceront de quatre anys horriblemenda mutilada a qui els veterinaris han aconseguit salvar la vida.

Lombardini és una reserva d'animals situada a Sud-àfrica que ofereix allotjament i organitza safaris. Però ser un espai controlat no evita que hi entrin caçadors furtius, un problema endèmic a moltes parts del país. Entre els animals més buscats hi ha el rinoceront blanc, les banyes del qual es venen per elevades quantitats. Fa unes setmanes, els guardes de la reserva van fer un descobriment dantesc: una femella i la seva cria havien estat mortes a mans dels caçadors. A la mare li havien arrencat les banyes però la mort de la cria, de només dos mesos, va ser especialment gratuïta, ja que les petites banyes estaven intactes.

Dies més tard, els furtius van tornar a entrar a la reserva, i van matar i mutilar un rinoceront jove. Un altre, de quatre anys, havia desaparegut sense deixar rastre. Un equip va sortir del recinte per intentar localitzar l'animal, una femella. La van trobar dos dies després en estat moribund: la cara havia estat horriblement mutilada, fins al punt que, per treure-li les banyes, li havien arrencat un tros del nas. Els responsables del centre creuen que la rinoceront va ser immobilitzada amb un narcòtic i després mutilada i abandonada. Miraculosament, va sobreviure.

En aquest moment es va posar en marxa una complexa i cara operació de rescat, de la mà de Saving the Survivors, una ONG dedicada a salvar rinoceronts. Diferents veterinaris es van posar en marxa per salvar l'animal, a qui van batejar amb el nom de Hope ('esperança'). Ara fa una setmana, un equip de veterinaris, dirigits per un expert de la universitat de Pretòria, van operar l'animal, netejant les ferides, extraient els teixits morts i danyats, i col·locant una pròtesi que eviti les infeccions i que permeti a Hope menjar. Després de l'operació, l'animal és en una reserva, controlada i observada. Es recupera satisfactòriament, tot i que els veterinaris insisteixen que la seva vida penja d'un fil i que el pronòstic és reservat. Però tant els metges com les milers de persones que s'han emocionat quan la seva història ha arribat als mitjans de comunicació creuen els dits amb l'esperança que Hope farà honor al seu nom.