Erupció a La Palma

S'obre una nova boca al volcà, mentre el riu de lava augmenta la velocitat

El Cumbre Vieja expulsa sediments oceànics previs a la formació de l'illa

3 min
El riu de lava baixant a gran velocitat en una imatge de l'Involcan

El volcà de Cumbre Vieja té una nova boca eruptiva. El nou punt, que es troba dins de l'àrea del con principal, expulsa gasos, cendres i fragments de material volcànic (els anomenats piroclasts), però de moment no emet lava. Així ho han comprovat els responsables del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca). Pel que han pogut observar fins ara, es tracta d'un procés normal en aquest tipus d'erupcions que, de fet, ja ha passat en les últimes setmanes.

Pel que fa a la lava, el volcà ha passat per diverses fases explosives i efusives, en què el magma fluïa de manera constant però avançava lentament. Ara el volcà de La Palma fa algunes hores que ha combinat aquest ritme amb efusions de lava molt més ràpides, que en algun moment els geòlegs han descrit com un autèntic "tsunami" de magma. Els serveis d'emergència estan pendents de l'evolució de l'erupció per decidir si cal evacuar més ciutadans. Aquest dijous les autoritats van fer marxar 300 veïns més de la zona de Los Llanos de Aridane. Fins ara 6.800 persones han hagut d'abandonar casa seva per l'erupció.

Durant les quatre setmanes d'activitat, el vulcanòleg del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Vicente Soler ha detectat també que el volcà ha expulsat sediments oceànics previs a la formació de l'illa de La Palma, fa més de dos milions d'anys. Es tracta de roques preexistents que discorren juntament amb el magma. Aquest fenomen, segons ha explicat l'expert a l'agència Efe, és habitual en moltes erupcions volcàniques, si bé a les Canàries es va registrar per primera vegada fa deu anys, durant l'erupció del volcà Tagoro a l'illa d'El Hierro.

En les últimes hores l'atenció dels científics se centra en els desbordaments del canal de lava del volcà. L'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan) n'ha captat un que fluïa a gran velocitat i que ha qualificat d'"impressionant" en un dels vídeos penjats a les xarxes.

L'últim informe del Departament de Seguretat Nacional (DSN) subratlla que el Cumbre Vieja continua seguint les característiques d'un volcà estrombolià, amb fases d'explosivitat i fases efusives, ara més ràpides. Hi ha dues grans colades. La més antiga, amb poca quantitat de lava ara mateix–perquè la majoria ja s'ha solidificat–, té tres braços: dos al sud de la muntanya de Todoque, un dels quals és el que ha format el delta de lava al mar (que els illencs anomenen fajana), i un altre situat per sobre de la muntanya.

La colada que més preocupa

Però la llengua de lava que més preocupa ara a les autoritats i els investigadors és la que se situa més al nord i que avança en direcció nord-est amb dos rius: un que presenta alta intensitat i un recorregut ampli, i un altre que és el que ahir va creuar en diagonal el polígon industrial del barri de La Laguna. Aquesta colada és la que ahir va obligar a evacuar 300 veïns més de la zona.

Els registres sísmics indiquen que han augmentat els terratrèmols però encara a molta profunditat. Segons les autoritats, la qualitat de l'aire és "raonablement bona" i per això també s'ha mantingut operatiu l'aeroport de La Palma. Pel que fa a la qualitat de l'aigua, un vaixell cedit pel ministeri per la Transició Ecològica, juntament amb dues dessaladores portàtils, aportaran aigua a les zones de cultiu –sobretot plantacions de plataners– per garantir-ne el manteniment i la supervivència. La intenció del govern canari és que dilluns es puguin reprendre les classes als centres educatius de Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte. L'erupció va deixar sense classe 4.606 alumnes i 583 docents.

stats