Es desborda la lava al con principal del volcà de La Palma

L'avanç del magma obliga a evacuar 300 persones més a Los Llanos

Quim Riera
2 min

L'erupció del Cumbre Vieja continua tan viva com el primer dia quan ja va camí d'un mes des del seu esclat. La colada de lava del volcà s'ha desbordat aquesta tarda al con principal, segons es pot apreciar al vídeo que ha difós l'Institut Vulcanològic de les Canàries.

El que preocupa ara és l'avanç d'una de les colades –la que avança cap al nord-oest–, que ha obligat a evacuar aquest dijous unes 300 persones a Los Llanos de Aridane, una zona on dimarts ja es van evacuar 800 veïns. Amb aquests, ja són més de 7.000 persones les que han hagut de marxar de casa seva des que va començar l'erupció a La Palma.

La situació ara mateix és que sobre la primera colada de lava (que havia quedat aturada fa dies) n'està circulant una altra que es mou en direcció nord-oest i que s'ha bifurcat en dos apèndixs: un que fins ahir ha tingut "alta intensitat" i força recorregut i un segon que va travessar fa uns dies un polígon industrial i que aquesta nit ha passat per sobre d'un camp de futbol, segons ha explicat el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende.

Miguel Ángel Morcuende ha indicat que les últimes evacuacions s'han fet, precisament, per l'avanç d'aquests dos fronts i ha suposat el desallotjament de totes les persones que encara quedaven al barri de La Laguna. El director tècnic del Pevolca ha precisat que molts veïns ja havien abandonat la zona voluntàriament i s'havien allotjat en segones residències o en cases de familiars o amics.

Morcuende ha assenyalat que tots dos fronts "estan perdent força i capacitat de moure's sobre el territori". Respecte al front que ha destruït el supermercat, ha assenyalat que es tracta d'una estructura amb molt de volum perquè ha engolit bastant material procedent d'edificacions que li fan difícil moure's, ja que ha perdut molta fluïdesa i ha guanyat viscositat.

stats