SALUT
Societat 15/01/2015

Romero admet que no va avisar la metge que podia tenir Ebola

La infermera canvia la seva versió per evitar la querella de la metge que la va denunciar

Ara
3 min
Teresa Romero i la metge de família d’Alcorcón van celebrar ahir un acte de conciliació previ a la querella per injúries que li va interposar la doctora.

BarcelonaL’auxiliar d’infermeria Teresa Romero, que va sobreviure a l’Ebola, va reconèixer ahir que no va avisar la metge de família que la va atendre en un centre de salut d’Alcorcón que havia estat en contacte amb pacients contagiats amb la malaltia. Romero també va admetre que va tenir un pic de febre de fins als 38,7 graus, cosa que també havia negat. Gràcies aquest canvi de versió, la doctora i l’auxiliar d’infermeria van arribar a un acord previ a la querella per injúries i calúmnies que havia presentat la metge de família contra Romero.

L’auxiliar va acudir el 2 d’octubre de l’any passat, quatre dies abans d’ingressar a l’Hospital Carlos III, al centre de salut Pedro Laín Entralgo d’Alcorcón i, segons sempre ha assegurat la metge que la va atendre, “de cap manera” li va explicar que havia format part de l’equip que va tractar els religiosos infectats d’Ebola Miguel Pajares i Manuel García Viejo. Com que no li va revelar els antecedents d’exposició al virus, la metge de capçalera li va fer una exploració física “sense cap mesura de protecció i sense utilitzar guants ni màscara”. Un cop Romero va ser diagnosticada, la metge “va rebre una trucada del servei d’epidemiologia” per informar-la que adquiria “la condició de contacte d’alt risc” després d’haver explorat l’auxiliar d’infermeria sense mesures de protecció. Per aquesta raó, la doctora va sol·licitar l’ingrés hospitalari “voluntari” per “tallar una eventual cadena de contagi, en règim d’aïllament estricte”, a l’Hospital Carlos III fins a completar els 21 dies d’observació.

Teresa Romero sempre havia assegurat que sí que va avisar la metge i que, a més a més, també li va explicar que havia tingut fins a 38,7 graus de febre, per la qual cosa ella li va interposar una querella per injúries i calúmnies. La doctora considerava les declaracions de l’auxiliar “un atemptat contra el dret a l’honor”, la seva fama i dignitat com a persona, incloent-hi el seu prestigi professional. Finalment, ahir, durant l’acte de conciliació als jutjats previ a la querella, Romero va admetre la veritat i va acceptar íntegrament la declaració de la doctora. Tot i que el marit de Romero, Javier Limón, havia assegurat que ell parlaria en nom de la seva dona -perquè ella no es trobava bé-, finalment a la sortida de l’acte va ser la mateixa Romero qui va llegir l’escrit en què es va fixar l’acord entre les parts. De fet, una part del pacte establia que s’havia de retractar de manera pública. Tanmateix, no va voler fer més declaracions. Després de la lectura del text, Javier Limón va afegir que Romero va decidir retractar-se perquè no vol faltar a l’honorabilitat i professionalitat de la seva metge de capçalera de tota la vida, ni crear-li un perjudici professional. Va insistir que, tot i que Romero rectifica la versió mantinguda fins ara, ella creia realment haver informat la doctora durant la consulta. La lletrada de la metge de família ja va advertir ahir que, si l’auxiliar d’infermeria tornava a negar els fets, s’engegaria de nou el procés judicial.

Tampoc va avisar les perruqueres

Romero té pendent un altre acte de conciliació amb les perruqueres d’Alcorcón, que la van depilar poc abans que ingressés a l’hospital i a qui tampoc va avisar que podia estar contagiada pel virus d’Ebola. L’advocat de Romero havia anunciat també per ahir aquesta conciliació, però la lletrada de les perruqueres va explicar que estan a l’espera que el jutjat de primera instància 4 d’Alcorcón fixi una data.

Les perruqueres estudien reclamar una compensació a l’auxiliar d’infermeria o a l’administració en haver-se vist obligades a mantenir tancat el negoci durant dos mesos. A més a més, una d’elles va haver d’estar en observació a l’Hospital Carlos III. El portaveu del govern de la Comunitat de Madrid, Salvador Victoria, va celebrar ahir que Teresa Romero avalés, amb les seves paraules, que els professionals que la van atendre van complir el protocol sanitari previst per tractar els casos d’Ebola.

Segons l’opinió de Victoria, les declaracions de l’auxiliar d’infermeria “evidentment” confirmen que l’actuació va ser “correcta” d’acord amb la informació que es tenia en aquell moment. No va voler valorar les paraules entre Romero i l’exconseller de Sanitat Javier Rodríguez, que la va acusar d’ocultar informació sobre el seu estat de salut. Va subratllar, però, que l’actuació dels professionals en aquesta crisi sanitària “sense precedents” va permetre que l’auxiliar es recuperés. “És el que hem defensat tot aquest temps”, va insistir el portaveu del govern de la Comunitat de Madrid.

stats