Carme Ruscalleda, Anna Veiga i Núria Gispert reben les medalles d'honor del Parlament
La distinció vol reconèixer la incidència creixent de les dones en diversos àmbits de la vida pública de Catalunya
BarcelonaLa cuinera Carme Ruscalleda, la biòloga Anna Veiga i l'activista social Núria Gispert han rebut aquest dimarts a la tarda les medalles d'honor en categoria d'or del Parlament de Catalunya. L'acte l'han encapçalat el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. També hi han assistit els presidents i els portaveus dels grups parlamentaris i representants institucionals i d’entitats cíviques, socials, culturals i econòmiques del país, entre d'altres.
La periodista Elisenda Roca ha estat l'encarregada d'explicar la tasca de les tres premiades, i tot seguit la presidenta del Parlament ha lliurat una per una les medalles. La distinció, que es va crear l'any 2000, ha volgut reconèixer la incidència creixent de les dones en diversos àmbits de la vida pública de Catalunya i destacar, alhora, trajectòries vitals que són exemple del talent femení i del potencial transformador que té per a la societat.
Les tres guardonades
Núria Gispert (Barcelona, 1936) és activista social. La mesa va decidir atorgar-li la medalla per la seva trajectòria vital, marcada pel compromís social, que l’ha portat a participar en la política municipal, l’activisme veïnal i cívic i en moltes iniciatives de caràcter solidari. És llicenciada en magisteri. Ha participat en nombroses iniciatives cíviques, especialment al barri de Sant Andreu de Barcelona. Així, entre altres coses, en va fundar l’associació de veïns (1970) i també la primera junta del Club Natació Sant Andreu (1971). També ha estat regidora a l’Ajuntament de Barcelona, primer pel PSUC i posteriorment pel PSC (1979 i 1995), directora de Càritas Diocesana de Barcelona (1998-2004) i presidenta de Càritas Espanyola (2002-2004). A més, és membre de diverses institucions i organitzacions: la Fundació Pere Tarrés (2002), la Fundació Olof Palme (2002), el Consell Deontològic de la Premsa de Madrid (2004) o el Centre d’Estudis Jordi Pujol (2004). També ha rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.
Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952) és una de les cuineres més destacades de la cuina catalana. La mesa li atorga la distinció per la seva contribució a fer de Catalunya una potència de primer ordre en l’àmbit de la gastronomia i per la defensa mediàtica dels avantatges de la cuina mediterrània tradicional i dels hàbits de nutrició saludables. Va obrir el restaurant Sant Pau ara fa vint-i-cinc anys a Sant Pol de Mar juntament amb el seu marit, Toni Balam. El 1991 va obtenir la primera estrella de la prestigiosa Guia Michelin, que al llarg dels anys ha ampliat fins a tres. El 2004 va obrir el seu restaurant a Tòquio, premiat el 2007 amb dues estrelles Michelin. Ha publicat diversos llibres i ha rebut destacats guardons, com el Premi Nacional de Gastronomia, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i la medalla d’or al mèrit de les belles arts del ministeri de Cultura, entre d’altres.
Anna Veiga (Barcelona 1956), doctora en ciències biològiques, és una de les biòlogues catalanes més prestigioses i dirigeix el centre de recerca i desenvolupament del servei de reproducció assistida de l’Institut Dexeus de Barcelona. La mesa va acordar atorgar-li la medalla per la seva carrera científica, molt reconeguda en l’àmbit de la biomedicina, i més concretament en el de la reproducció assistida, el tractament de l’esterilitat i el desenvolupament embrional. És una de les màximes especialistes del país en tècniques i en l'estudi de la fecundació ‘in vitro’, i va participar en el primer naixement mitjançant aquesta tècnica el 1984. També és una de les científiques capdavanteres a l’Estat en l’estudi de les cèl·lules mare. Ha estat guardonada, entre d’altres, amb la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica.