S'accelera el ritme de vacunació: 106.000 dosis injectades en les últimes 24 hores

La consellera Alba Vergés diu que, si es compleixen els compromisos, "el 70% dels catalans estaran vacunats al mes de juliol"

3 min
La vacunació al recinte de la Fira de Barcelona a Montjuïc

BarcelonaL'arribada de més dosis i l'obertura de punts massius de vacunació han fet que s'acceleri el ritme de vacunació a Catalunya. Així, aquest dissabte Salut ha reportat per primer cop que en un dia més de 100.000 catalans han rebut una dosi de la vacuna contra el covid-19. En total, 106.000 persones s'han vacunat a Catalunya en les últimes 24 hores: s'han injectat 55.877 primeres dosis i 50.123 segones dosis. Així, en total, el 23,9% dels catalans ja han rebut com a mínim una dosi de la vacuna, mentre que el 10,9% ja tenen la pauta completa.

“Si es compleixen els compromisos, el 70% dels catalans estaran vacunats al mes de juliol. Si més no, ens hi acostarem”, ha dit la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, a El suplement de Catalunya Ràdio. “La nostra obligació és estar preparats per posar totes les vacunes que arribin”, ha afegit. Vergés, de fet, ha indicat que durant aquest mes de maig esperen "rebre el doble de vacunes" de les que han rebut durant l'abril i ha assegurat que "a partir de mitjans de maig ja es podrà començar a vacunar persones de 50 a 59 anys”.

Respecte a quan es decidirà què fer amb les persones de menys de 60 anys que van rebre la primera dosi d'AstraZeneca, la consellera de Salut ha dit que “des del ministeri han promogut un assaig clínic per dirigir una estratègia diferent que no sigui donar una segona dosi d’AstraZeneca als de menys de 60 anys” i que, per tant, caldrà esperar els resultats i la decisió de l'estat espanyol.

S'estabilitzen els indicadors

Les dades que diàriament fa públiques Salut denoten un cert estancament de la pandèmia: aquest dissabte Salut ha notificat 1.601 contagis nous i 15 defuncions més (21.874). Això sí, el risc de rebrot es manté en els 291 punts que ja marcava ahir i la Rt tampoc varia respecte a ahir: 1,04. Com acostuma a passar abans del cap de setmana, baixa la pressió hospitalària: als centres hospitalaris hi ha 37 ingressats menys (1.548), 486 dels quals són a les UCI (3 menys que ahir).

Aquest divendres, el Procicat va anunciar que a partir del 9 de maig es relaxaran les mesures per lluitar contra el covid-19, tot i que els experts i els responsables de Salut i Interior encara tenen una setmana de marge per decidir què passarà amb el toc de queda un cop s'acabi l'estat d'alarma. “El 9 de maig s’acaba l’estat d’alarma, però hem reclamat eines jurídiques com més robustes millor per si s’han d’afectar drets fonamentals”, ha dit Vergés, que ha afegit: “Ens guardem aquests dies per veure si el toc de queda serà necessari o no”.

Toc de queda més suau

En la mateixa línia s'ha expressat el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper. En una entrevista a RAC1, ha indicat que el que estan intentant és "tenir agilitat per prendre mesures" un cop caigui l'estat d'alarma. "El País Basc ha anunciat que demanarà la delegació competencial per poder decretar l’estat d’alarma. Si les coses van bé, no serà necessari, però si les coses no van bé, hem de tenir les eines i els instruments necessaris per poder protegir la ciutadania d’un nou brot", ha dit Sàmper. Així, el conseller ha dit que a finals de la setmana vinent decidiran què passa amb el toc de queda: "Esperarem a veure si les dades són positives després que aquesta setmana hagin arribat moltes vacunes", ha afegit. "Tenim la voluntat clara de no fer passos enrere, de fer-ne endavant: lents però segurs", ha apuntat, abans de deixar clar que "no ens hem de pensar que tenim controlada la pandèmia perquè arribin vacunes: ens hem d’acostumar a viure-hi fins que els experts ens diguin que ja està controlada". Una de les possibilitats seria mantenir-lo però durant menys hores: "A partir d'ara pot passar a ser de set, sis o cinc hores", ha afegit Sàmper.

stats