Successos

Els Bombers busquen tres veïns de l'edifici que s'ha ensorrat parcialment a Badalona

Treballaran tota la nit per treure la runa manualment

3 min
Els bombers han desplegat una enorme grua per poder inspeccionar l'interior de la finca.

Badalona / BarcelonaUn edifici de cinc plantes s'ha esfondrat parcialment aquest dimarts al matí a Badalona i els Bombers de la Generalitat encara busquen si hi ha algú atrapat. Hi ha tres persones no localitzades, una dona d'entre 30 i 40 anys, un home de la mateixa franja d'edat, i una dona d'uns 50 o 60 anys. Totes tres persones estaven empadronades a l’edifici, situat al número 9 del carrer del Canigó, al cèntric barri del Raval, i vivien en habitatges diferents. Segons han explicat familiars, un dels desapareguts estava fent una videotrucada des de casa en el moment del col·lapse. Els Bombers han evacuat de forma preventiva els dos edificis del costat, el número 7 i el número 11 i, a mitja tarda, els residents –de 40 habitatges en total– han pogut tornar a casa. Pel que fa als habitants evacuats de l’edifici que s’ha esfondrat, la majoria s’allotjaran en cases de familiars. Si no és possible, l’Ajuntament de Badalona els oferirà un hotel o una pensió. Segons fonts consultades per l'ARA, l'edifici es va construir el 1959, no tenia obert cap expedient per deficiències estructurals i havia estat revisat fa pocs anys.

L'esfondrament ha sigut a les 10.30 hores, quan ha col·lapsat la coberta de l'àtic i han cedit els sostres d'un costat de l'edifici, deixant intacta la façana. És a dir, han quedat ensorrats tots els menjadors, des de l'àtic fins als baixos, però s'ha mantingut dreta la resta del pis. Això ha permès que diversos veïns poguessin sortir pel seu propi peu del bloc, tal com corroboren diversos testimonis i fonts dels Bombers.

Un d'aquests veïns és el Juan Antonio, veí del 3r 4a del número 9. Ha explicat a l'ARA que ha vist com se li obria "una esquerda" al pis; tot seguit ha anat a buscar la seva mare per sortir ràpidament de l'edifici i evitar que els caigués a sobre la runa. Altres veïns dels edificis adjacents expliquen que ho han viscut com si fos un terratrèmol. La Sara, veïna del número 7, descriu que era a la seva habitació quan ha "vibrat" l'edifici. Ha sortit immediatament a la terrassa i ha vist "fum blanc". El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha activat cinc unitats i un equip conjunt amb Bombers, a més de l'equip de psicòlegs. Des de Protecció Civil han activat en prealerta el pla Procicat.

Un bomber es despenja per a la inspecció de la runa de l'edifici del carrer Canigó de Badalona.

“Estem intentant identificar tothom que vivia en aquest edifici”, ha explicat Eduard Martínez, cap de la regió d’emergències Metropolitana Nord. “No descartem cap possibilitat”, ha insistit el bomber. A hores d’ara, un total de 45 efectius treballen per treure la runa manualment, ha explicat el cap de guàrdia del cos de la Metropolitana Nord, Josep Manel Escudero, que ha previst que estiguin unes 24 hores com a mínim per acabar amb el desenrunament. Per accedir a l'edifici col·lapsat, els bombers han desplegat una autoescala i han localitzat un espai per accedir amb seguretat a l'immoble. Un cop assegurat l'accés, han fet revisió dels pisos de les diverses plantes. Ja s’ha sanejat la part que ha col·lapsat per evitar un esfondrament secundari i s’ha comprovat que no hi havia ningú a la part de l’edifici que no ha col·lapsat. La unitat canina ha fet una primera entrada, però a mesura que es vagi retirant runa poden captar més fàcilment olors humanes.

Bombers enfilats en una grua inspeccionant l'estat de l'edifici ensorrat.
Diversos efectius d'emergències davant de l'edifici sinistrat.

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, s'ha trobat amb els veïns afectats i ha manifestat el seu “impacte per la tragèdia”. “Hi ha famílies destrossades que m’han demanat estar al seu costat avui, fins que es tregui l’última pedra i el temps que faci falta”, ha afegit. L’alcalde ha explicat que pel que li han dit els veïns, l’edifici va passar la inspecció tècnica fa un mes, i per tant sembla que hi havia unes condicions d’habitabilitat “molt acceptables”. A l’Ajuntament no li consta cap expedient urbanístic per obres il·legals. 

Les persones evacuades estan sent ateses al casal d’avis del Raval, però també hi ha un servei més tècnic al Pavelló Olímpic. En total s'ha donat atenció mèdica i psicològica a unes 70 persones.

stats