Societat 15/05/2018

Les dues cares de Sant Antoni

L’estrena del nou mercat posa el barri en guàrdia per la pressió turística i l'expulsió de veïns

Maria Ortega
4 min
L'interior del nou mercat/ FRANCESC MELCION

BarcelonaNou anys d'obres –amb tres alcaldes diferents–, un pressupost total d'uns 80 milions d'euros i un resultat espectacular que posa en valor el fossat medieval i recupera espai públic. El nou Mercat de Sant Antoni obrirà les portes, finalment, dimecres que ve. La inauguració, prevista entre els dies 25 i 26 de maig, però, se celebrarà en un Sant Antoni, convertit en barri de moda, i molt diferent del que va acomiadar l'antic recinte. En aquests anys d'obres moltes de les botigues de tota la vida han abaixat la persiana i molts veïns han hagut de marxar de casa o estan amenaçats d'haver-ho de fer perquè no poden pagar els llogues que els demanen. El nou mercat -una reforma anhelada pels veïns- suma més pressió a un barri ja molt castigat per la gentrificació. Avui mateix, a només tres carrers d'on arquitectes, paradistes i representants polítics ensenyaven el nou mercat a la premsa, l'Asad i la Tayyaba patien per si arribava la comitiva judicial a desnonar-los. Viuen, amb els seus tres fills, al bloc del carrer Parlament, 1-3, que és propietat de la promotora Elix, i on els noms de les bústies deixen clar que, a banda de la família amenaçada, ja només hi queden dos veïns. Als baixos, on hi havia un restaurant que feia poc que havia obert, ara hi ha un local especialitzat en pasta fresca. El teixit comercial del barri no para de canviar.

Avui, mentre la família mirava espantada per la finestra si venien a fer-los fora de casa, un grup de turistes s'acostava al bloc amb una reserva d'Airbnb i topava amb el grup de veïns concentrat a la porta per evitar un desnonament, que s'ha aconseguit aturar. De fet, els veïns del Poble-sec n'han aturat dos més abans de sumar-se a la concentració a la porta del carrer Parlament. La família amenaçada, que té els tres fills escolaritzats en centres del barri, va pagar 1.500 euros fa dos anys per un contracte de lloguer que, segons expliquen, després van descobrir que era fals. Van trobar el pis destrossat i van invertir uns 8.000 euros a fer-lo habitable. Ara es troben que l'alternativa que els donen els serveis socials si els desnonen són dues nits en un alberg a Barcelona i després una habitació en un sociohabitatge a Badalona. "Allà no tindríem cuina i estaríem molt lluny de les escoles dels nens", lamenta l'Asad, que espera guanyar temps per trobar una solució per a la seva família.

Veïns concentrats per evitar un desnonament al carrer Parlament

La coincidència entre els intents de desnonament i la presentació del nou mercat –i de la superilla que s'ha guanyat a l'entorn del recinte– era la imatge avui de les dues Barcelones i del que és una por dels veïns de la zona: que l'arribada de més turistes compliqui la sagnia de l'expulsió de veïns. Preguntat per aquesta amenaça, el regidor de Comerç, Agustí Colom, ha defensat que la ciutat ha de ser capaç de buscar "l'equilibri" entre la vida veïnal i el nou pol d'atracció que serà el mercat. De manera preventiva, l'Ajuntament ha redactat un pla d'usos per limitar els establiments turístics al barri i un pla que blinda també l'obertura de botigues de souvenirs. A Sant Antoni, de moment, només n'hi ha una que va obrir, a l'abril, entre recels veïnals. El regidor ha defensat que estan treballant per fer possible que el nou mercat no sigui una amenaça per al veïnat i per evitar el monocultiu comercial, però que, més enllà dels plans urbanístics, també calen canvis legislatius que evitin les pujades excessives dels lloguers.

Expulsats de Sant Antoni

Els mercats s'inauguren al maig

El nou mercat obrirà portes al maig, com ja ho han fet tots els que s'han inaugurat recentment, com el Ninot o el de Sants. És un mes que els responsables municipals consideren "estable" i que els ha funcionat bé en altres estrenes. La data concreta s'ha consensuat amb els paradistes, que aprofitaran el festiu de la Segona Pasqua per fer el trasllat. D'aquesta manera, tancaran dissabte i ja reobriran dimecres –havent perdut només un dia– a la nova ubicació. Una de les pors del veïnat és que Sant Antoni és pugui convertir en una Boqueria 2, però ja fa setmanes que els paradistes repeteixen que no tenen cap intenció de perdre la clientela del barri. Al nou mercat hi haurà tres bars i sis parades amb degustació –però sense tamborets–, mentre que a l'antic mercat hi havia deu bars.

"Serà un mercat més ordenat", ha remarcat el regidor de Mercats quan ha comparat el nou espai amb els tendals verds de l'antic. En total, hi haurà 235 parades: 52 de producte fresc, que són les que ocupen els passadissos interiors; 105 de comerç no alimentari, als passadissos més a prop de la façana, i 78 del mercat dominical, que es reparteix en marquesines pel perímetre. Una de les novetats és que es recupera el caràcter circular del mercat del llibre, ja que es podrà fer un recorregut entre les diferents marquesines i les parades que s'ubicaran als extrems del braços del mercat per donar continuïtat al recorregut. El president del mercat dominical, Joan Mateu, ha remarcat que el nou espai permet mantenir les 78 parades actuals i, fins i tot, créixer en dues o tres.

La inauguració ja es farà amb el supermercat Lidl en funcionament a la planta -1, però sense que hagi obert encara el gimnàs de la firma Duet Fit ni l'espai veïnal d'uns 500 metres, que es preveu que estiguin acabats a la tardor. Entre les plantes -2 i -4 hi haurà 400 places d'acaparament destinades als clients, i a la planta -3, la zona de càrrega i descàrrega de mercaderies, els magatzems i l'espai destinat a la gestió de residus.

Durant les obres s'ha construït una nova coberta de teula ceràmica vidriada i policroma que té el mateix disseny que la del mercat original. Un dels espais més espectaculars del nou mercat és el fossat medieval, que dona accés a establiments comercials com el nou supermercat, i que es tancarà a la nit. Les restes trobades d'un tram original de la Via Augusta se cediran, en una fase futura al Museu d'Història de Barcelona (Muhba), que els museitzarà per fer-los visitables.

stats