Salut admet que li han caducat 69.129 vacunes contra el covid-19

Cabezas ho justifica per la dificultat d’ajustar l’oferta a la demanda sense cita prèvia

3 min
El centre de vacunació massiva de la Devesa de Girona al mes d’abril.

GironaA Catalunya han caducat 69.129 dosis de vacunes contra el covid-19, segons la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ho ha atribuït a un error de càlcul: comptaven que al setembre augmentaria el ritme de vacunació que havia baixat a l’agost, cosa que no ha passat. “Els models predictius mostraven que al setembre es recuperaria el nombre de persones que volien vacunar-se, però ha sigut més baix del que es preveia. A més, en els punts de vacunació sense cita prèvia havíem d’assegurar que hi hagués vacunes disponibles per a tothom que la volgués, i això ha fet que alguns centres demanessin més dosis de les que finalment han pogut administrar”, ha justificat.

Cabezas ha indicat que dels més d’onze milions de dosis rebudes a Catalunya, les caducades representen el 0,6%, i ha recordat que en altres comunitats i països com els EUA, França, Polònia i Alemanya també s'han fet malbé entre un 5% i un 10% de les injeccions rebudes. Es dona la circumstància, però, que mentre hi ha estats que deixen caducar vacunes, altres països no tenen ni tan sols protegits els sanitaris i la gent gran. 

Les vacunes arriben ultrarefrigerades i, segons Cabezas, un cop descongelades tenen una durabilitat d’uns 30 dies i no es poden traslladar a altres indrets. La secretària de Salut Pública ha assegurat que han fet “tot el possible” per evitar que caduquessin: s'han obert 400 punts de vacunació a tot Catalunya i s'han abordat diferents estratègies per arribar a tots els sectors de població. “Fa mesos que estem treballant amb líders comunitaris, anant els diumenges a centres cívics, fent accions en múltiples llocs com centres comercials o a les places, i des de l’atenció primària s’està fent molta feina”, ha afegit. Per evitar que caduquin més dosis, Cabezas ha afirmat que ara no envien cap injecció als centres de vacunació si no hi ha darrere una demanda assegurada.  

Pel que fa a les dosis que ja han passat la data màxima d’injecció, Cabezas ha indicat que s’estan guardant refrigerades per si les pautes canvien i es poden reaprofitar: “Al principi les dosis de Pfizer, un cop descongelades, només duraven cinc dies, però ara ja són trenta”. Així mateix, ha assenyalat que fa setmanes que no demanen més dosis per utilitzar les que ja tenen però que cada cop “costa més” arribar als que encara no s’han vacunat. La secretària de Salut Pública també ha anunciat que segurament es tancaran alguns punts de vacunació, malgrat que no ha concretat quins. 

Actualment hi ha un 79,9% de catalans de més de 12 anys amb la pauta complerta de vacunació, tot i que l'última setmana ha continuat baixant el nombre de dosis administrades: si fa catorze dies n’eren 159.758, l’última setmana han disminuït a 108.595. 

Tercera dosi als més grans de 65 anys

Durant la roda de premsa, la secretària de Salut Pública ha exposat que la Ponència de Vacunes està estudiant si cal administrar una tercera dosi o dosi de reforç a la gent gran: “Segurament serà una actuació de les pròximes setmanes”, ha dit Cabezas. La setmana passada Salut va començar a injectar una tercera injecció als residents i als pacients immunodeprimits.

L’investigador de l’IrsiCaixa Julià Blanco ha subratllat que hi ha consens entre la comunitat científica que una tercera dosi “no és necessària per al conjunt de la població en general”, però sí per a la gent més gran i les persones immunodeprimides. De fet, per a Blanco el pròxim pas seria administrar aquesta injecció de reforç a totes les persones més grans de 65 anys, i els següents serien els sanitari,s que són els que estan més exposats al virus. A més a més, cal seguir l’evolució del coronavirus per si té un impacte en les persones inoculades. 

Fins ara els estudis demostren que les vacunes tenen un 90% d’eficàcia, també contra la variant delta. Blanco ha recordat que la immunitat no només depèn del nombre d’anticossos, sinó que també hi ha altres mecanismes per protegir contra la infecció severa, com la immunitat cel·lular.

stats