SANITAT
Societat 07/02/2015

Salut ampliarà l’espera d’onze cirurgies

Mario Martín
2 min
Les llistes d’espera han tornat als nivells del 2010, abans que s’apliquessin les principals retallades en sanitat.

BarcelonaEl consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) aprovarà aquest dilluns dues noves ordres per canviar el model de gestió de les llistes d’espera i del temps garantit per accedir a determinats serveis. Segons va avançar ahir en una entrevista a La Xarxa el director de la institució, Josep Maria Padrosa, els canvis -que el conseller de Salut, Boi Ruiz, defensa des del 2011- arribaran després que en l’últim any s’hagin pogut eixugar en gran part les llistes de pacients que esperaven per ser operats a la sanitat pública, i, per tant, va assegurar que ningú pot interpretar que els canvis s’hagin fet per “maquillar xifres velles”.

Les llistes d’espera es van disparar durant el 2011 i el 2012, els dos anys en què es van executar les retallades més importants, tot i que quan va finalitzar el primer semestre del 2014 encara hi havia 17.000 pacients que no veien respectat el temps màxim de sis mesos que la Generalitat va fixar l’any 2002 per a 14 procediments quirúrgics concrets. Padrosa va assegurar ahir que, al tancament de l’any, aquest nombre de pacients s’havia reduït a 3.000 i que les xifres actuals són molt semblants a les del 2010, abans que comencessin les restriccions pressupostàries. Encara sense conèixer les xifres amb detall, es tracta de la millor xifra assolida durant el mandat de Boi Ruiz. La fita s’ha aconseguit, en part, perquè 7.000 pacients han sigut derivats cap a altres centres diferents dels que van aprovar la intervenció.

Padrosa va especificar que dels 14 procediments quirúrgics que ara tenen un temps garantit de sis mesos en quedaran només tres -pròtesis de genoll, maluc i cataractes-, i la resta passaran a tenir un temps recomanat d’un any, tot i que es prioritzaran les operacions en funció del criteri clínic. Així doncs, s’allargaria el temps d’operacions com les de galindons, hèrnies o circumcisió, entre d’altres. Ara bé, el CatSalut fixarà també temps obligatoris per a cirurgies del cor i del càncer, que en alguns casos seran de 45 dies. A falta de conèixer-ne el contingut concret, el nombre de procediments garantits s’elevarà a 26 per la inclusió de cirurgies del càncer concretes que, en part, ja es feien amb caràcter d’urgència pel risc que comporten.

stats