SANITAT
Societat 02/04/2015

Salut posa les bases per cedir dades sanitàries de la població

El projecte Visc+ també farà servir la nova fórmula d’encriptació

Ara
2 min
El director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries, Josep Maria Argimon, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl departament de Salut de la Generalitat ha posat les bases jurídiques per anonimitzar les dades sanitàries dels pacients catalans, mitjançant una resolució publicada dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). El director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS), Josep Maria Argimon, va explicar que la resolució “respon a una recomanació jurídica de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades i permetrà incrementar encara més la seguretat i la privacitat de les dades”. Argimon va afegir que la iniciativa facilitarà l’auditoria del procés de cessió de dades sanitàries dels pacients catalans a tots els centres d’investigació, també per al polèmic projecte Visc+, que preveu aplegar totes les dades que genera el sistema sanitari i que el Parlament va tombar. “Agilitzarà i millorarà” el procés, va assegurar Argimon.

La resolució es va aprovar el 13 de novembre del 2014 -i s’ha publicat aquesta setmana al DOGC- i destaca que l’AQuAS s’encarregarà d’anonimitzar les dades dels pacients per evitar que puguin identificar-se en el procés d’anàlisi que duguin a terme tercers, i serà la responsable de cedir-les. Argimon va desvincular l’aprovació d’aquest text del projecte Visc+ de venda de dades sanitàries: “Fins ara ja estàvem cedint dades per a la recerca i hem tingut molt pocs problemes, hem actuat a suggeriment de l’Agència de Protecció de Dades, però no era necessari fer-ho, i al Visc+ tampoc li calia fer aquest pas perquè s’aprovés”.

Segons recull la resolució, la iniciativa publicada dimecres al DOGC “facilitarà les grans quantitats de dades que es generen contínuament al sistema de salut de Catalunya a tots els agents que hi intervenen o tenen capacitat per millorar la salut de la població”.

Així, l’AQuAS anonimitzarà tota la informació inclosa en els fitxers que contenen dades personals de la Conselleria, del CatSalut i de l’ICS, amb l’objectiu de facilitar-les a centres assistencials i d’investigació. “En el cas que es detecti que es pot reidentificar la informació dels afectats com a resultat de l’anàlisi d’una combinació de dades concreta”, el centre haurà d’informar-ne perquè es puguin prendre les mesures pertinents, destaca el text aprovat. “La cessió de dades identificables comporta que qui cedeix les dades es fa responsable dels fitxers amb les obligacions que estableix la normativa”, afegeix, i puntualitza que les parts es comprometen a mantenir una confidencialitat estricta sobre les dades dels pacients.

stats