Nou retard amb les dosis d'AstraZeneca: les 148.000 vacunes promeses per a la setmana vinent arribaran més tard

El Govern demana a la població d'entre 60 i 65 anys esperar a rebre l'SMS de Salut per demanar hora a la web

M.O.
5 min
Vacunació a Cornellà.

BarcelonaLes 148.000 dosis d'AstraZeneca que Catalunya esperava per a la setmana vinent es retardaran com a mínim fins al 5 d'abril. Un contratemps que pot provocar un afectació important a la campanya de vacunació massiva que s'havia anunciat, segons ha admès el secretari general de Salut, Marc Ramentol, perquè impedirà programar noves cites per vacunar-se. El retard en les dosis compromeses no afecta les cites que ja estan agendades (programades segons l'estoc que ja té la Generalitat, cap a 120.000 dosis) en el cas de les persones de 60 a 65 anys que ja havien sigut cridades a vacunar-se, però sí que impedeix a Salut oferir noves cites prèvies per vacunar-se, almenys durant una setmana.

"Quina vergonya, el ministeri [de Sanitat] ens acaba d'informar que les 148.000 vacunes d'AstraZeneca que havien d'arribar la setmana que ve no arribaran. Es retarden, com a mínim, fins al 5 d'abril. Ja n'hi ha prou, d'aquest despropòsit", ha denunciat la consellera de Salut, Alba Vergés. En declaracions a TV3, Ramentol ha explicat que el 5 d'abril els enviaran més dosis, però ha remarcat que de moment no saben quantes. També ha dit que és molt difícil gestionar les expectatives generades en la població perquè "hi ha molta demanda" per vacunar-se entre la població de risc. Ramentol ha demanat poder tenir les dosis que toquen per poder "anar a bon ritme", tal com estava previst.

El govern espanyol nega que s'hagi produït cap retard atès que, segons asseguren fonts del ministeri de Sanitat, l'executiu comunica setmana a setmana quantes dosis enviarà a les comunitats autònomes. No ha estat fins aquest dijous quan ha informat del nombre de dosis que arribaran per Setmana Santa a Catalunya. Les mateixes fonts han insistit en que no hi havia el compromís d'enviar 148.000 vacunes d'AstraZeneca la setmana que ve: "No hi ha incompliment ni cap tipus de retard perquè no s'havia comunicat res fins avui sobre aquest enviament".

Amb tot, les autoritats catalanes insisteixen que cada setmana Sanitat els envia un document amb les dosis compromeses i que, dos dies abans del lliurament, els confirmen la xifra final. "Per a la setmana que ve ens havien dit que dilluns arribarien 148.000 dosis d'AstraZeneca i ara el ministeri ens ha notificat que la setmana que ve en rebrem zero", insisteixen fonts governamentals. La consellera de Salut ha lamentat que "el ritme" d'aquesta setmana -dimecres es van posar 41.000 vacunes- amb la gent disposada a vacunar-se massivament "resta aturat". "No ens permet obrir agendes per continuar citant persones per a la vacunació la següent setmana", ha afirmat Vergés.

La inestabilitat en els lliuraments d'AstraZeneca ha sigut una constant en els últims temps. De fet, aquesta setmana Catalunya esperava 60.000 dosis i finalment n'ha rebut la meitat: 15.000 dilluns passat i 17.000 que arriben aquest divendres. 

Catalunya va reprendre dimecres passat la vacunació d'AstraZeneca, posant el focus en el col·lectiu d'entre 60 i 65 anys i a través d'un sistema de cita prèvia que va generar confusió. El departament de Salut havia previst vacunar amb AstraZeneca primer un col·lectiu ja identificat d'entre 60 i 65 anys que fossin professionals essencials o tinguessin algun problema de salut, als quals va enviar un SMS amb l'enllaç per demanar cita en una web. Però aquest enllaç, que estava obert, va circular per les xarxes i missatgeria instantània, de manera que van poder aconseguir una cita persones d'aquesta edat que no complien els requisits inicials establerts.

Salut no preveia l'allau de peticions per vacunar-se

Salut no s'esperava que moltes de les persones de la franja d'edat d'entre 60 i 65 anys entressin a la web per demanar hora per vacunar-se amb AstraZeneca abans d'haver rebut el missatge per fer-ho. La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat a RAC1 que estaven "expectants" per saber quina seria la resposta de la ciutadania després de l'aturada de la vacunació, que els ha sorprès en positiu, i que no preveien que el lloc web per demanar hora començaria a circular per grups de WhatsApp. Per això, ha fet una crida a esperar a rebre l'SMS abans de fer la petició d'hora:  "Qui s’ha d’apuntar és qui rep el missatge, els altres poden esperar".

La doctora ha explicat que els SMS s'envien seguint un criteri de priorització per risc i que ara ja hi ha més de 100.000 persones citades, cosa que pot fer que no quedin llocs lliures per vacunar-se en punts com Barcelona perquè el 95% de les cites disponibles a tot Catalunya estan plenes. Esperen poder ampliar-les amb les 17.000 dosis de vacuna d'AstraZeneca que han d'arribar demà.

També ha admès que hi ha persones de 66 anys acabats de complir que han rebut el missatge per ser vacunats amb AstraZeneca, tot i que el topall d'edat fixat a Espanya són els 65 anys, perquè, segons ha dit, s'ha tingut en compte l'any de naixement. En qualsevol cas, ha dit que aquestes persones poden vacunar-se "sense cap risc" perquè la fitxa tècnica de la vacuna ho té aprovat.

Respecte al fet que només s'hagi vacunat un 30% de la població de més de 80 anys –un 14% amb les dues dosis–, Cabezas ha defensat l'estratègia seguida per prioritzar les residències de gent gran, després els professionals sanitaris, els grans dependents i després els de més de 80 anys, i ha avançat que confien fer un "esprint" la setmana que ve. Aquestes últimes tres setmanes, ha explicat, la majoria de dosis s'han hagut de destinar a segones dosis, però la previsió és que la setmana vinent de les 104.000 dosis de la vacuna de Pfizer que arribin, les mateixes que aquesta setmana, ja se'n podran destinar més a primeres dosis (unes 80.000), mentre que aquesta setmana només se n'han pogut punxar 30.000 a persones que encara no n'havien rebut cap.

L'esprint, segons ha dit, anirà a més les setmanes següents, quan s'esperen fins a 195.000 dosis de Pfizer cada setmana. "Una gran notícia i un respir", segons la metge. Cabezas ha remarcat que aquesta és la vacuna que està complint millor els compromisos d'entrega i que, en canvi, Moderna i AstraZeneca són més oscil·lants. De la d'AstraZeneca se n'esperaven 60.000 dosis aquesta setmana i n'arribaran 34.000 i separades en dues tongades. De la de Moderna, està previst que demà n'arribin 62.000, però no és clar quan n'arribaran més.

"Hem de tenir paciència"

Cabezas també ha demanat prudència a la gent que ja està vacunada per no relaxar mesures de protecció fins que no hi hagi més percentatge de població immunitzada i hagi baixat la incidència del virus. Ha confiat, en aquest sentit, que a mitjans d'estiu ja s'haurà vacunat tota la població de més risc i l'escenari serà diferent. De moment, però, ha dit que val més esperar a abraçar els avis: "Hem de tenir una mica de paciència i estar tots vacunats".  

També ha apuntat que la vacuna d'AstraZeneca és la que ha obtingut resultats més baixos davant de la variant sud-africana, tot i donar una "bona protecció", però ha remarcat que ara la variant dominant a Catalunya és la britànica i la vacuna ofereix molt bones prestacions contra aquesta variant i també contra la de Wuhan.

stats