Societat 13/10/2014

Detecten tres casos de legionel·losi a Andorra, un d'ells en estat crític

El ministeri de Salut del govern d'Andorra creu que són tres casos aïllats: un dels pacients està en estat crític, un segon en estat greu i una dona menys greu ingressada a planta

Ana
2 min

Andorra la VellaL'Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha notificat al sistema nacional de vigilància de la Salut del Ministeri de Salut i Benestar del govern d'Andorra tres casos de pneumònia comunitària atípica per legionel·losi. Es tracta de dos homes i una dona, dos dels quals són residents al Principat mentre que el tercer és un treballador fronterer. Aquest darrer va ser diagnosticat a la Seu d'Urgell i, posteriorment, es va traslladar a l'hospital d'Andorra per rebre atenció mèdica. El primer dels casos va iniciar els símptomes el dia 26 de setembre i el darrer el dia 9 d'octubre. Tots ells han estat confirmats com a casos infectats de legionel·la.

Salut ha informat que amb la informació disponible fins al moment, tot sembla indicar que s'està davant tres casos aïllats que han coincidit en el temps ja que que no hi ha cap factor que faci sospitar d'una possible exposició a una font d'emissió o entorn comú. Així, un dels casos ha passat gairebé la totalitat del període d'incubació fora d'Andorra, i en els altres dos casos tampoc es donen circumstàncies que indiquin que hagin compartit espais geogràfics comuns al llarg del període d'incubació de la malaltia.

De tota manera, des del Ministeri de Salut i Benestar, s'han activat i reforçat les accions de vigilància habituals, en especial pel que fa al control dels potencials focus d'emissió de legionel·losi (torres de refrigeració, fonts ornamentals, etc.), d'acord amb el que es preveu en el protocol de vigilància ambiental establert per a aquest tipus de situacions.

No obstant, la cap d'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut al Ministeri de Salut i Benestar, Rosa Vidal, ha destacat que es tracta d'una malaltia que no es transmet de persona a persona, i per tant no hi ha mesures preventives que s'hagin de tenir en compte. Per tant, la prevenció que s'amplia és la de reforçar les anàlisis sobre els possibles focus, encara que no es creu que n'hi hagi un, i fins i tot Vidal ha assenyalat que podria no estar a Andorra.

Estat dels pacients

Des del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) han informat que l'estat d'un dels homes és crític, tot i que presenta una lleu milloria en els darrers dies. Té una afectació pulmonar massiva i amb insuficiència respiratòria aguda que precisa de ventilació mecànica controlada i està a la Unitat de Cures Intensives. A la UCI també està ingressat l'altre home en estat greu però estable, amb insuficiència respiratòria i necessita suport d'oxigen. La dona està estable en estudi i observació i ingressada a planta.

stats