SALUT
Societat 08/06/2015

Vuit nens de la Garrotxa són portadors del bacteri de la diftèria

Aquests nens no han desenvolupat la malaltia perquè han estat vacunats però la poden transmetre. El departament de Salut recomana als casals i colònies d'estiu de la Garrotxa no admetre menors no vacunats

Lara Bonilla
3 min
UNA PRÀCTICA HABITUAL 
 Cada any es posen a Catalunya 3,5 milions de vacunes, que en els últims 20 anys han evitat 900.000 casos de malaltia.

BarcelonaLes primeres analítiques que s'han fet a la Garrotxa per intentar localitzar el possible focus de la diftèria ha permès localitzar vuit nens que són portadors del bacteri però no han desenvolupat la malaltia perquè han estat vacunats. Els nens, que havien estat de colònies amb el nen de sis anys d'Olot amb diftèria ja han començat a ser tractats amb antibiòtic –se'ls injecta penicil·lina benzitina– per evitar que puguin transmetre la malaltia als no vacunats. Aquests nens hauran d'estar entre vuit i deu dies a casa fins que les proves confirmin que ja no són portadors i que, per tant, no poden transmetre la diftèria. Una mesura que s'ha pres per protegir els infants no vacunats que, a la comarca de la Garrotxa, es calcula que són un 3%.

"Són nens sans. Són portadors del bacteri, però això no vol dir que tinguin la malaltia. Són nens vacunats que haurien tingut diftèria si no haguessin estat vacunats", ha volgut deixar clar el conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha insistit que "no hi ha cap epidèmia".

Per evitar, però, la propagació del bacteri entre els nens no vacunats, Salut ha recomanat que aquest estiu els casals i cases de colònies demanin el carnet de vacunació als nens que s'hi inscriguin i que els nens no vacunats s'abstinguin, "per seguretat", de participar-hi. "No volem arriscar la salut dels nens no vacunats perquè a la Garrotxa tenim el bacteri viu", ha indicat en roda de premsa aquest dilluns el conseller de Salut, que ha recordat que els nens vacunats "no poden" desenvolupar la malaltia.

El departament de Salut va constituir ahir un comitè de crisi tan bon punt es van tenir els resultats dels frotis que aquesta última setmana s'han fet entre 57 nens que havien estat de colònies amb el menor malalt. "Fem una crida a tots aquells no vacunats que es vacunin, perquè s'està jugant amb la salut dels nens. I s'està carregant l'esforç sobre els nens vacunats per protegir els no vacunats", ha reflexionat Ruiz.

El president de la Societat Catalana de Pediatria, Ferran Moraga, ha recordat que el 95% de la població infantil està vacunada de la diftèria i als 14 anys, quan s'ha de posar la sisena dosi de recordatori, ho està un 80%. El president dels pediatres catalans ha explicat que el bacteri de la diftèria es transmet "per contacte íntim, domiciliari o familiar". "Però aquests nens que els últims dies han estat de colònies, han tingut un contacte més estret que a l'escola", ha afegit.

Varicel·la i meningitis B

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, també ha explicat que a la zona d'Olot aquesta setmana han augmentat al voltant d'un 20% les vacunacions i ha explicat que "no hi ha" ni n'hi haurà cap problema de desabastiment.

Els responsables de Salut han explicat que no s'ha localitzat el focus originari, potser no s'identifica mai, i han destacat que durant sis mesos es pot ser portador asimptomàtic del bacteri.

Pel que fa a la possibilitat d'ampliar el calendari vacunal amb noves vacunes, el conseller Ruiz ha confirmat que s'ha demanat al consell interterritorial de salut, que aplega tots els consellers del ram, que s'hi inclogui dins el grup de vacunes finançades per la sanitat pública la vacuna de la varicel·la, que ara s'administra als 12 anys, i la del meningococ B.

Preguntat per si aquest cas suposarà un punt d'inflexió en el debat sobre la vacunació, el conseller de Salut ha destacat que aquest cas ha demostrat que "la ciència difícilment resisteix a debats ideològics".

El nen d'Olot amb diftèria –el primer cas en tres dècades– continua ingressat a l'Hospital de la Vall d'Hebron i el seu estat és estable dins la gravetat.

stats