SANITAT
Societat 27/06/2013

Salut retalla el pressupost dels hospitals de l'ICS un 7%

Metges de Catalunya alerta d'una tisorada de 106 milions

Lara Bonilla / Joan Serra
2 min
L'Hospital Josep Trueta de Girona (a la foto) patirà una retallada d'un 6,33%, segons el document distribuït per Metges de Catalunya.

Barcelona.Els professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS) es preparen per a noves retallades i el sindicat Metges de Catalunya fa mesos que organitza assemblees informatives als vuit hospitals de l'ICS alertant d'una altra reducció de pressupost. Una retallada que, de mitjana, serà del 7%, segons es desprèn d'un document de l'ICS al qual ha tingut accés Metges de Catalunya i que ahir va distribuir el sindicat. En total, 106,26 milions d'euros menys respecte a la despesa real del 2012 (1.529 milions d'euros).

Els hospitals més afectats són la Vall d'Hebron i l'Arnau de Vilanova, que patiran una reducció del pressupost del 8,04% i el 8,36%, respectivament. L'ICS va emetre un comunicat per matisar aquesta informació, tot i que no va desmentir les retallades. Assegura que encara no es poden facilitar "xifres concretes", ja que "no hi ha un pressupost aprovat pel Parlament". En el comunicat, l'ICS aclareix que les partides econòmiques es definiran d'acord a "les necessitats i particularitats de cada centre sanitari", però confirma que es treballa amb la previsió d'un "decrement pressupostari".

L'Hospital de la Vall d'Hebron i l'Arnau de Vilanova no són els únics centres afectats. Segons l'informe, els hospitals Joan XXIII de Tarragona, el de Bellvitge, el Trueta de Girona, Can Ruti de Badalona, el de Viladecans i el Verge de la Cinta de Tortosa patiran retallades d'entre el 6,63%, el que més, fins al 3,71%. Segons Metges de Catalunya, aquesta retallada afectarà la qualitat assistencial. "És inassumible si vols donar el mateix servei i mantenir la qualitat", alertava fa uns dies Rosa Boyé, delegada de Metges de Catalunya a la Vall d'Hebron. El sindicat, que considera que ja "s'ha tocat el moll de l'os" de la sanitat i s'han traspassat totes "les línies vermelles", alerta que les retallades es poden traduir en reduccions de sou i plantilles. Avui està prevista la primera concentració de protesta dels professionals a l'Hospital de la Vall d'Hebron. A més de les retallades, els centres també han de fer front a una redistribució de les especialitats: no tots els hospitals faran de tot.

Viladecans baixa de nivell

I, en aquest context, i com temien treballadors i usuaris, l'Hospital de Viladecans -el més petit dels vuit que gestiona l'ICS- es reconvertirà en un hospital bàsic que prestarà servei als municipis de Viladecans, Castelldefels, Gavà, Begues i Sant Climent de Llobregat. El departament de Salut ha optat per concentrar la cartera de serveis especialitzats en altres centres.

stats