Salut
Societat Salut 04/01/2023

El 41% dels espanyols han fumat cànnabis alguna vegada, un 10% més que fa deu anys

Els hipnosedants es converteixen en la segona droga il·legal més consumida després de la marihuana

3 min
DISPENSADORS DE MARIHUANA  01. Els usuaris poden obtenir marihuana als clubs. 02. Es pot fumar allà mateix.

BarcelonaGairebé la meitat dels espanyols, un 40,9%, han fumat cànnabis algun cop a la seva vida, i això és el doble que la primera vegada que l’enquesta del ministeri de Salut EDADES va preguntar per aquesta addicció: el 1997 el 22,9% dels habitants confessaven haver provat o haver-se col·locat amb marihuana. Cada any aquesta xifra ha anat a l’alça. Fa una dècada ho havien fet el 30,4% i enguany s’ha assolit el màxim amb 10 punts més. El consum de cocaïna esporàdic és molt menor, però també puja cada any. Si el 1997 n’havia esnifat un 3,4% de la població, el 2022 un 11,7%, un punt i mig més que fa 10 anys. 

Aquestes són unes de les dades més preocupants de l’enquesta que la Moncloa fa cada dos anys. Enguany ho ha fet entre el març i el juny del 2022 sobre una mostra de 26.000 persones. Moltes variables es mantenen amb els anys, com els que fumen cànnabis diàriament (un 2,8% de la població) o l’edat que, de mitjana, el jovent es fa la primera ratlla de cocaïna: als 21 anys. El consum esporàdic, però, creix exponencialment en aquestes dues substàncies. I també creix en els hipnosedants, un conjunt de fàrmacs que tenen efecte sedant i se solen receptar a persones amb depressió, amb dolors musculars o insomni, entre altres patologies.

Persones que han consumit aquestes drogues alguna vegada
Dades amb % de la població espanyola

Dones adultes

La marihuana és la substància il·legal més consumida, però després ja venen els hipnosedants sense recepta: un 23,5% dels enquestats accepten haver-ne pres alguna vegada. El 2022 s’ha arribat al seu màxim i es multiplica per tres la xifra del 2005. De fet, en l’últim any 700.000 persones s’han iniciat en el consum dels hipnosedants. I la majoria són dones, un fet distintiu d’aquesta droga. En totes les altres, sigui tabac, alcohol, cocaïna, èxtasis o heroïna, els homes sempre són els que en prenen més. I l’edat del primer consum sempre és en etapa de joventut: dels 18 anys del tabac als 20 de l’èxtasi. En els hipnosedants, però, l’edat mitjana del debut es troba en els 35 anys i els que més en prenen són els que tenen entre 55 i 64 anys. 

En la variable de les edats, Catalunya està a mitja taula. Els joves d’entre 15 i 34 anys comencen a fumar cànnabis als 18 anys. Els adolescents catalans, però, sí que són els que comencen més aviat de l’Estat: segons un estudi anterior del ministeri, els estudiants de secundària catalans es fumen la primera cigarreta als 13,9 anys de mitjana. Sigui com sigui, Catalunya tampoc és el territori que beu més alcohol: els últims 30 dies el 61,7% n'han begut, mentre que al País Valencià el 73,3%. I tampoc la que fuma més marihuana: un 11,7% dels catalans l’han provat l’últim any, i el màxim d’Espanya està en el 14,7% de Múrcia. Tot i que Catalunya no és un dels grans consumidors de marihuana, els Mossos d’Esquadra temen que s’hagi convertit en un dels principals productors. Cada any la policia practica una mitjana de 1.000 detencions per frenar-ho.

L’alcohol i el tabac continuen sent, amb diferència, les drogues més consumides, també perquè estan legalitzades. La tendència es manté estable: el 93,2% dels espanyols han begut alcohol alguna vegada i el 69,6% han fumat. Sí que es redueixen, però, els consums intensius. Aquest any el 16,7% dels enquestats afirmen que s’han emborratxat, un 2,7% menys que fa dos anys. A més, també ha baixat dos punts percentuals l’assistència als botellons ara que s’ha acabat la pandèmia. El principal motiu per beure, segons més de la meitat dels enquestats, és perquè és divertit.

Del tabac, però, arriben dades preocupants, com el fet que ara hi ha més gent que fuma diàriament que el 2020. Enguany ho fan el 33,1% i fa dos anys eren el 32,3%. D’aquests, el 64,2% s’han plantejat deixar-ho. Després de la marihuana, els hipnosedants i la cocaïna, la droga il·legal més consumida és l'èxtasi: un 5,1% de la població l’ha provat alguna vegada, un màxim històric. 

No totes les addiccions comencen i acaben amb les drogues, i l’estudi també vol analitzar com la població està enganxada, per exemple, al joc. La dinàmica, de moment, va a la baixa: el 58,1% de la població ha jugat alguna vegada amb diners de manera online o presencial respecte al 63,6% del 2020. Ara bé, un 3,5% de la població afirma que fa un ús compulsiu d’internet.

stats