Salut

Argimon adverteix del rècord de clients a les mútues de salut: "Això és la privatització"

El conseller de Salut reclama 1.400 milions extres per evitar la pèrdua de qualitat del sistema públic

2 min
Argimon, en una entrevista a finals de gener.

La sanitat privada guanya pes davant la pública, i en els últims quatre anys els catalans que han contractat els serveis d'una mútua sanitària han passat del 24% al 32%. Aquest increment de vuit punts suposa un canvi de tendència en la xifra històrica a Catalunya, segons ha admès aquest dijous el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una compareixença parlamentària. Argimon ha afegit que l'augment de mutualistes és un termòmetre que indica que el sistema públic està perdent qualitat: "Això em preocupa. Això és realment la privatització. Alguna raó hi ha", ha dit, i ha desmentit que sigui un impacte només de la pandèmia.

Argimon ha avançat en comissió parlamentària el pla de salut fins al 2025, el full de ruta que ha dit que s'ha de centrar en "fer fort el sistema de salut" i contribuir a reduir una desigualtat social que també va a l'alça. Dues són, ha dit, les grans prioritats del departament: donar un millor servei públic als usuaris i oferir millores a tots els nivells als professionals, que fa anys que denuncien com la manca d'inversions i de personal sobrecarrega la feina de les plantilles a tots els nivells, des de l'atenció primària fins a l'hospitalària.

En aquest sentit, el conseller ha reclamat del govern espanyol més diners per evitar que la qualitat del servei públic es ressenti i ha assenyalat que per a aquest 2021 el departament preveu gastar 1.400 milions d'euros més dels 12.400 milions pressupostats. "Són els diners que necessitem" per mantenir un nivell satisfactori del servei públic, ha continuat Argimon, que ha indicat que si no arriba la partida extra els diners s'hauran de "trobar aquí", sense més concrecions.

En aquesta mateixa comissió, que s'ha fet via telemàtica a causa de l'alta incidència del coronavirus, el conseller ha alertat que en els últims anys també han crescut els actes vandàlics en ambulatoris i les agressions a personal sanitari, que han obligat molts CAP a contractar seguretat privada. L'últim incident s'ha produït a tres centres de primària de Mataró, que aquesta matí han aparegut amb "pintades agressives parlant d'assassins".

stats