Argimon preveu la fi de les quarantenes a l'abril

El conseller planteja la gripalització del covid sempre que no aparegui una nova variant

3 min
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest divendres que el mes d'abril pot suposar un abans i un després en la gestió del coronavirus a Catalunya. Si no irromp una nova variant que desplaci l'òmicron, que és més contagiosa però alhora provoca símptomes més lleus, el departament de Salut deixarà de fer el recompte diari de casos i, en definitiva, tractarà el covid com una grip. Això suposarà deixar de fer proves diagnòstiques a tots els casos sospitosos i posar fi a les quarantenes i els confinaments tant dels positius com dels seus contactes estrets, que en aquest segon cas ara només afecten els no vacunats. "Si la malaltia és com ara, fonamentalment lleu, té poc interès comptar cas a cas", ha ressaltat el conseller.

El Govern comença a plantejar-se la fase de convivència amb el virus malgrat que les autoritats sanitàries no preveuen un final de pandèmia pròxim. El pronòstic és que a llarg termini el coronavirus s’acabi normalitzant i fent-se endèmic –es donaran brots controlables de manera regular– tenint en compte que la majoria de la població té algun tipus de protecció davant del virus (estan vacunats o han passat la infecció) com passa, per exemple, amb la grip.

En una entrevista a RAC1, Argimon ha exposat que a partir de la primavera es preveu poder abandonar la vigilància universal actual –intentar arribar al màxim de casos possibles i notificar-los– per fer una “vigilància reforçada” o sentinella, que consisteix en recollir mostres en diferents punts de Catalunya per cobrir una població d’entre 300.000 i 500.000 persones per calcular la incidència del virus, fer seqüenciacions per controlar mutacions i vigilar els casos més greus que puguin acabar a l'hospital. 

El protocol a seguir per la població també seria diferent: la persona que tingui símptomes haurà de quedar-se a casa i aïllar-se (només anirà a un centre sanitari si empitjora el seu estat de salut) i no caldrà que reporti els seus contactes estrets. "Si algú té malestar, es quedarà a casa. Però si no cal la baixa, no caldrà consultar", ha afirmat Argimon. 

Fa una setmana el conseller era reticent a obrir el debat de la gripalització assegurant que era "prematur". Ara ha destacat que fa sis dies que l'explosió de positius "desaccelera" i que en els últims tres dies hi ha hagut un "fre" en l'entrada de malalts als hospitals. No obstant això, ha avisat que queden encara uns mesos d'hivern complexos perquè l'elevat nombre de contagis –800.000 infectats des del 20 de desembre a Catalunya– altera el funcionament de les escoles, el sistema sanitari i les empreses.

El futur incert del passaport covid

La sisena onada deixa unes incidències molt elevades i Argimon ha advertit que en els pròxims dies els contagis que figuren al registre continuaran sent de màxims perquè s'està "buscant" el virus sobretot en els entorns escolars. El conseller ha dit que el pic de contagis de les persones de més de 20 anys es va assolir el dia 13 de gener i ha afegit que en l'últim mes s'han reportat 800.000 contagis, la majoria lleus perquè els causa la variant òmicron i per la gran cobertura vacunal. De fet, per cada mil persones que s'infecten, ara només 0,6 ingressen en una unitat de cures intensives (UCI). Fa dos mesos aquesta taxa de crítics escalava gairebé fins a 4. Segons les dades més actualitzades, aquest divendres hi ha 2.709 pacients hospitalitzats (6 més), però dos ingressats menys a l'UCI (500).

El titular de Salut ha explicat que la comissió delegada del covid-19 de la Generalitat revisarà la setmana que ve les restriccions en vigor, entre les quals hi ha el límit de deu persones a les trobades socials, límits d'aforament en els sectors comercial, esportiu i cultural i el tancament de l'oci nocturn, i ha avançat que es podrien anunciar canvis. De fet, ha admès que ara no es prendrien les mateixes mesures que es van decidir a les portes de Nadal coneixent la menor afectació d'òmicron.

També el cap de setmana Salut preveu rebre l'informe de revisió del certificat covid per part del comitè científic assessor sobre si és convenient mantenir aquesta mesura per accedir a la restauració. Argimon ha admès que aquesta restricció estava pensada per a una variant menys contagiosa. L'òmicron es transmet més fàcilment, fins i tot entre els vacunats, i, a més, té més risc de reinfecció.

stats