Salut
Societat  /  Salut 23/11/2022

La bronquiolitis omple les urgències infantils i la grip ja amenaça amb un primer pic

Els diagnòstics de totes les infeccions respiratòries augmenten un 14% en una setmana i ho fan alhora

3 min
Façana de l'hospital materno-infantil de la Vall d'Hebron

BarcelonaL'estat de les urgències hospitalàries i les consultes d'atenció primària, especialment les pediàtriques, esvaeix qualsevol dubte: el coronavirus ja no és l'únic virus respiratori que circula. Fa tres setmanes que el causant de les bronquiolitis infantils, el virus sincític respiratori (VSR), omple els serveis mèdics d'infants menors de 4 anys, i en només set dies els casos de grip s'han més que duplicat, sobretot entre els joves. El covid tampoc no ha desaparegut –ocupa 675 llits hospitalaris, una trentena més que la setmana passada, però les UCI continuen sota control– i els rinovirus, els patògens causants de la majoria de refredats, continuen a l’alça. En total, els últims set dies s'han diagnosticat unes 60.000 infeccions respiratòries, un 14% més que la setmana passada.

La transmissió de diversos virus alhora no és nova, però sí que és el primer cop que es barregen des que va esclatar la pandèmia. "Estem tornant a veure diferents virus cocirculant alhora. A més, en temporades prepandèmiques, quan hi havia un pic de bronquiolitis com l'actual, tot el que ateníem era bronquiolitis. Però ara veiem una barreja: el 60% dels pacients arriben per VSR, una mica més del 20% per grip i altres virus similars, com adenovirus o rinovirus, i entre un 12% i un 15%, per infeccions bacterianes", exposa el subdirector assistencial de l’Hospital de la Vall d'Hebron, José Manuel Domínguez.

Evolució dels dos virus respiratoris principals
Total de casos setmanals. La setmana 40 correspon al 9 de setembre i la 46 al 20 de novembre

El balanç que fa setmanalment el departament de Salut constata que totes les infeccions respiratòries augmenten “de forma clara” però que els nivells epidèmics són “encara baixos”. El virus més freqüents són el rinovirus (21% dels casos) i el covid (18%). La grip, que ha passat del 7% dels casos setmanals al 14,2% actual, està afectant sobretot els menors de 14 anys, però la conselleria reporta un augment generalitzat en totes les franges d'edat i anticipa l'"inici d’un pic epidèmic" que, en cas de confirmar-se, seria molt precoç i s'avançaria entre tres i quatre setmanes respecte a altres temporades. El virus de la bronquiolitis, que està fent emmalaltir molts nens de cop, representa l'11% dels casos. 

Possible pic en deu dies

La fotografia que revelen aquestes dades és similar a la que es tenia cada any dels serveis sanitaris quan el covid no existia i baixaven les temperatures. Però el comportament dels microorganismes ja no és tan típic: no semblen tan estacionals i, a més, es desconeix quina durada i intensitat poden tenir els brots clàssics. L'onada de bronquiolitis és la que més repercussió assistencial està tenint en els serveis de pediatria des de fa tres setmanes. De fet, la taxa d'infeccions en infants menors de 4 anys ja supera el pic del 2019 i ha passat dels 350 als 477 afectats per cada 100.000 habitants en una setmana. L'increment més marcat és en menors d’un any, que acostumen a ser els que pateixen més complicacions greus en cas de contagiar-se: la taxa ha passat de 1.465 casos a 1.921 en l'última setmana.

Domínguez atribueix aquesta onada als canvis de protecció individual, com el menor ús de la mascareta, que ha deixat exposats infants que, fins ara, no s’havien infectat mai. "Haurem d'esperar que la generació que no s'havia immunitzat fins ara s'immunitzi", diu. En aquest sentit, confia que es pugui assolir el pic en un màxim de deu dies. "Tenim uns 45 malalts ingressats entre unitats convencionals i crítics. No estem ni molt menys en una situació de col·lapse, no hem hagut de doblar torns o aturar activitat programada, però sí que s’han hagut d’augmentar els llits a l’hospital infantil", afirma. 

A l'Hospital de Sant Pau s'estan fent unes 150 visites cada dia, ja que l’epidèmia està sent “molt ràpida i intensa”, segons Xoan González, coordinador d'urgències pediàtriques del centre. "Veient la tendència esperàvem arribar a les 170 visites i, per ara, no ha sigut així. Donem altes i tots els que han ingressat tenen llit", explica. En concret, s'han obert 15 llits extres d'hospitalització i sis més de semicrítics, informa Lara Bonilla.

stats