Unió Europea

Brussel·les posa fi als microplàstics addicionals de purpurines, medecines i cremes

La restricció de la Comissió Europea afectarà tota mena de joguines, colònies i detergents

2 min
La cara fosca  de la purpurina

Brussel·lesNova mesura de Brussel·les per reduir la pol·lució de microplàstics un 30% el 2030, l'equivalent a mig milió de tones de deixalles. Aquest dilluns la Comissió Europea ha anunciat que prohibirà la venda de productes que continguin microplàstics afegits sense justificació i de manera intencionada per motius estètics o, per exemple, per aconseguir una millor textura. "La prohibició dels microplàstics afegits intencionadament aborda una seriosa preocupació pel medi ambient i la salut de les persones. Es troben als mars, als rius i a la terra, així com als aliments i l'aigua potable", ha destacat el comissari de Medi Ambient, Virginijus Sinkevičius.

Alguns dels productes que es veuran afectats són teixits de roba esportiva i diferents tipus de cosmètics, com colorants, colònies, fragàncies i exfoliants. També en tota mena de detergents i suavitzants, purpurines, fertilitzants, joguines, medicines i, entre altres, dispositius mèdics. Pel que fa als productes que continguin microplàstics, però no en desprenguin quan s'utilitzen, hauran d'informar el consumidor al full d'instruccions com fer-los servir sense contaminar o que els afecti la salut.

La restricció de la Comissió Europea afectarà totes les partícules de polímers sintètics inferiors a cinc mil·límetres que no són orgànics i són insolubles i resistents a la degradació. Tot i això, Brussel·les acceptarà algunes excepcions i períodes de transició per a les companyies afectades sempre que ho "justifiquin de manera adequada".

Pel que fa a les purpurines, per exemple, la normativa es començarà a aplicar d'aquí vint dies. En canvi, per a la resta de productes la nova legislació entrarà en vigor més endavant per donar temps a les empreses a desenvolupar nous productes i alternatives.

La mesura que ha anunciat aquest dilluns Brussel·les forma part d'un paquet més gran de legislacions incloses en la reglament sobre el registre, l'avaluació, l'autorització i la restricció de productes químics (REAC ), que ja va rebre el vistiplau definitiu del Consell i el Parlament Europeu. I, de fet, la Comissió Europea va adoptar aquest pla després que l'Agència Europea de Substàncies i Mescles Químiques (ECHA) presentés un informe que alertava de l'augment de microplàstics afegits intencionadament que s'alliberen al medi ambient i en què recomanava restringir-los.

stats