Pandèmia

Es busquen els donants de sang 'rookies'

Una marató de donacions del 8 al 15 de gener espera recollir 11.000 bosses per fer augmentar les reserves actuals, que estan sota mínims

2 min
Una infermera recollint les donacions de sang, en una imatge d'arxiu

MartorellEs busquen donants de sang novells per fer augmentar la reserva sota mínims dels bancs. Són els batejats com a rookies de la sang. Seria el cas de l'influencer gironí Long Lixuee, que no s'ho havia plantejat mai i ara s'estrena amb aquest gest solidari que permet que cada dia es puguin fer centenars de transfusions als centres sanitaris catalans. Durant els dos anys pandèmics les restriccions han dificultat que es facin les tradicionals campanyes de donació en universitats, que servien d'atracció i captació de nous donants. En xifres, es constata que els donants primerencs s'han reduït a la meitat: han passat dels 30.000 d'abans del covid als 15.000 actuals.

Tot i que no hi ha perill que s'hagin de suspendre intervencions quirúrgiques per la falta de subministraments, el Banc de Sang fa una crida per aconseguir 10.000 donacions en la marató que es farà a tot Catalunya del 9 al 15 de gener, i posa especial èmfasi en trobar donants nous, tinguin l'edat que tinguin i independentment de la generació biològica a què pertanyin. La dels novells és la Generació D, ha explicat Francesc Gòdia, president del Banc de Sang i de Teixits, en una roda de premsa acompanyat dels alcaldes de les quatre capitals catalanes que donen suport a aquesta campanya. "Llancem conjuntament tots i totes aquest missatge que cal ajudar-nos, cal donar sang", ha expressat la gironina Marta Madrena, mentre que Ada Colau ha subratllat el valor de començar l'any "apostant per la vida".

Gòdia ha afirmat que la situació actual de les reserves "és delicada" i que per no baixar de la línia de seguretat cal augmentar el ritme de donacions fins a aconseguir-ne cada dia 1.100. "Mai cap pacient s'ha quedat sense una transfusió", ha assegurat el responsable del banc, que s'ha felicitat que l'any passat va acabar amb 10.000 recollides més que el 2019, absorbides per la recuperació de l'activitat hospitalària. No obstant això, la coincidència de les vacances de Nadal, que tradicionalment ja comporten una reducció de donants, i l'esclat de la sisena onada de covid ha fet que encara se'n ressentin més.

Per a la marató de sang es mobilitzaran tots els hospitals on habitualment es pot donar, així com una vintena d'autobusos que s'aniran movent per localitats on no hi ha punts fixos. A més, com a lloc simbòlic, hi haurà un centre instal·lat durant tota la setmana que duri la campanya a l'edifici històric de la UB, a la cèntrica plaça Universitat de Barcelona. La iniciativa no s'escapa de les noves maneres pandèmiques i caldrà demanar cita prèvia a donarsang.gencat.cat, on també es detallen quins són els criteris de donació.

La pandèmia també suposa petits canvis per al donant. Si s'ha passat el covid, les autoritats sanitàries recomanen esperar un mes per fer la donació i adverteixen que en cas que una persona contagiada doni sense saber-ho no hi haurà cap risc per al receptor, ja que el covid-19 no s'encomana a través de la sang. Els que són contacte estrets d'un positiu, tinguin totes les vacunes al dia i no presentin símptomes podran donar en qualsevol moment, de la mateixa manera que les persones que rebin la vacuna i es trobin bé podran acudir a un dels punts d'extracció el mateix dia.

stats