Feminismes

Compreses de roba i copes menstruals de franc per a 2,5 milions de dones

El Pla d'Igualtat arrencarà el primer trimestre del 2024 a les farmàcies catalanes

3 min
Una farmacèutica mostrant els productes menstruals reutilitzables de la campanya 'La meva regla, les meves regles'.

BarcelonaLes farmàcies catalanes començaran a repartir productes ecològics per a la regla de manera gratuïta durant el primer trimestre del 2024. Uns 2,5 milions de dones podran anar-hi a recollir unes calces menstruals, una copa menstrual o una compresa de roba descarregant-se un codi QR que és a l'aplicació La Meva Salut i bescanviant-lo a les farmàcies adherides. Es tracta d'una mesura contra la pobresa menstrual pionera a tot el món, ja que Catalunya es converteix en el primer país que reparteix universalment productes menstruals reutilitzables dins d'un pla "ambiciós", "transformador" i "feminista", en paraules de la consellera Tània Verge.

La iniciativa és una col·laboració de la conselleria d'Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, i compta amb un pressupost de 8,5 milions d'euros per al primer any d'implementació. L'objectiu és múltiple, ha assegurat Verge a la presentació de la mesura. Primer, que la cinquena part de dones (també persones trans i homes menstruants) que tenen problemes per comprar els productes per a la regla i han d'allargar-ne l'ús fins més enllà del que és aconsellable per a la seva salut, hi tinguin accés. No obstant això, s'ha apostat per un sistema universal, que abasti totes les dones en el seu cicle de menstruació, independentment dels ingressos, en favor de "l'equitat menstrual", ha justificat la consellera.

Un cop s'engegui la iniciativa, les dones hauran d'accedir al seu espai personal de La Meva Salut, la web o aplicació del departament de Salut, i descarregar-se al telèfon mòbil el codi QR, personal i intransferible, amb el qual podran anar a les farmàcies adherides a la campanya per retirar un dels tres productes oferts, en funció de les necessitats i preferències de cada una. Cada dona només podrà agafar o una copa, o les calces o una compresa de roba, i només un cop.

Els tres productes es poden fer servir durant anys, i això, segons la consellera Verge, suposarà també un gran estalvi per a la butxaca de cada dona. Malgrat la reducció de l'IVA fins al 4% per a compreses i tampons, el seu ús durant més de 40 anys de cicles menstruals mensuals fa que al llarg de la vida les dones gastin uns 2.500 euros en aquest aspecte, encara que un estudi recent augmentava la xifra per sobre dels 8.000. Amb els productes reutilitzables, la despesa es redueix a 145 euros, segons els càlculs de la consellera. "L'estalvi és considerable", ha subratllat.

En tots tres casos es tracta d'uns productes reutilitzables després de rentar-los amb aigua i de fàcil conservació que ja fa uns anys que s'han popularitzat entre les menstruants, sobretot les més joves. És aquest un altre dels objectius: l'aposta per productes més sostenibles ecològicament en un moment en què la crisi climàtica ja està ocasionant estralls a tot el món. Només a Catalunya, cada any es generen 9.000 tones de residus de productes menstruals d'un sol ús.

Finalment, l'aliança amb les farmàcies permetrà també comptar amb una xarxa d'informadors "de qualitat" sobre la regla, la salut sexual i reproductiva i la menopausa. Per això, la conselleria s'encarregarà de formar el personal de les oficines perquè puguin resoldre, per exemple, els dubtes sobre quin és el millor producte menstrual expressats per un pare que vol saber com funcionen els cicles de la menstruació o "trencar amb mites i tabús que la regla ha de fer mal", una creença que dificulta el diagnòstic de malalties com l'endometriosi.

La mesura arriba després que el maig passat es comencés a repartir un estoig amb productes menstruals reutilitzables entre totes les noies i persones menstruants d'entre 14 i 15 anys. El kit s'ha de distribuir a tots els instituts públics i concertats, el rebran gairebé 42.000 alumnes i constarà d'una copa menstrual, unes calces menstruals i una compresa de tela. L'acció forma part del Pla d’Equitat Menstrual que ha engegat el departament de Feminismes amb un triple objectiu: empoderar l'alumnat, lluitar contra la pobresa menstrual i reduir l'impacte mediambiental que provoquen els productes d'un sol ús. Aquesta és una de les primeres actuacions del pla, que s'estendrà fins al 2025.

stats