Pandèmia

L'allau de contagis satura l'atenció primària

Gairebé l'1% de la població s'ha contagiat en una sola setmana

3 min
Evolució dels principals indicadors de la pandèmia

GironaIncidència desbocada per la major transmissibilitat de la variant òmicron, responsable de la majoria dels nous contagis per coronavirus a Catalunya. El nombre de casos setmanals s’ha gairebé duplicat en els últims set dies (de 39.578 a 78.586) i, per tant, ha agafat molta embranzida el creixement de fa 15 dies, quan hi havia quatre vegades menys contagis setmanals (22.717). De fet, en set dies, s'ha arribat a contagiar gairebé l'1% de la població, un registre mai assolit fins ara en tota la pandèmia, segons l’investigador del grup Biocomcs de la UPC Enric Álvarez. “I segurament pujarà més, entre 100.000 o 150.000 casos setmanals, és a dir, entre l’1 i l’1’5% de la població es contagiarà en una setmana”, augura l’expert. A més, es dona la circumstància que aquest dimarts s'han registrat més de 24.000 nous positius en la xifra global de contagis des de l'arribada del covid, però caldrà esperar que es consolidin les dades per saber si corresponen a un sol dia o són casos de dates anteriors que s'han introduït al sistema amb retard.

Sigui com sigui, el que és indubtable és que tots els indicadors presenten una evolució molt negativa, i això està desbordant l'assistència primària: la incidència acumulada s’ha més que triplicat en 15 dies, de 291 a 1.006 casos cada 100.000 habitants. La velocitat de reproducció (Rt) continua a l’alça i se situa en l’1,73 –la qual cosa significa que per cada 100 nous infectats se'n contagien 173 més–. I segueix creixent el nombre de proves que surten positives: el 15%, quan hauria d’estar per sota del 5% segons l’OMS (perquè per sobre vol dir que el virus està molt més escampat del que s’ha detectat amb els tests realitzats). Per contra, l’única xifra que presenta una lleugera millora és la de les defuncions: si la setmana passada se’n declaraven 124, ara s’han reduït a 118, entre el 18 i el 24 de desembre.

Álvarez indica que cal esperar a la primera setmana de gener per comprovar si les restriccions aplicades a Catalunya serveixen per frenar el creixement dels contagis i si, per tant, s’aconsegueix doblegar la corba de casos, que ara està enfilada en vertical. 

Més del doble de proves fetes

L’àmbit sanitari més perjudicat pel creixement exponencial de la incidència de l'òmicron és l’atenció primària. En un sol dia, el 27 de desembre, es van fer 59.420 visites per covid, que és més del doble de les registrades dues setmanes abans (27.740). Una altra dada que reflecteix l’esforç ingent del personal dels CAP són el nombre de PCR i tests d’antígens realitzats: en 15 dies s’han duplicat i s'ha superat el mig milió de proves a la setmana (de 252.528 a 580.407). 

“Els centres estan molt saturats per l’augment de visites, però no creiem que s’arribi al col·lapse”, assenyala el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Antoni Sisó. Per alleugerir la pressió de l’atenció primària, el metge torna a reclamar a la Generalitat que es contractin administratius per “alliberar de les tasques burocràtiques” els metges, davant la impossibilitat de contractar nous doctors i infermeres perquè no n’hi ha. 

Pendents de l'afectació als hospitals

Pel que fa al nombre d’ingressats, també continua creixent. A les plantes d’hospitalització hi ha 1.516 pacients amb covid (200 més que fa una setmana) i 404 malalts a les UCI (60 més que fa set dies). Ara bé, s’ha de tenir en compte que la majoria dels hospitalitzats són de la variant delta, ja que els d’òmicron tot just comencen a ingressar (cal esperar entre 12 i 15 dies fins que els nous casos arriben als hospitals). Així, a tall d’exemple, a l’Hospital de la Vall d’Hebron, dels 32 pacients que hi ha ara a l’UCI, 3 són de la nova variant. I, dels 76 hospitalitzats, 6 són d’òmicron, segons la subdirectora assistencial, María José Abadias.

Malgrat que els últims estudis publicats apunten a una menor gravetat de l'òmicron, Álvarez subratlla que “no està clar” que la nova variant sigui significativament menys severa en persones no vacunades o que no han passat el virus. En aquest sentit, considera que almenys pel que fa a Catalunya caldrà esperar uns dies per comprovar aquesta conclusió. “No sabem quin percentatge de contagiats amb òmicron acabaran a planta, quants a crítics ni quants malauradament moriran. I, en funció d’aquest valor, es poden presentar uns escenaris molt diferents després de Reis”, exposa. 

Una advertència que també ha llençat des de Twitter el cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Josep Trueta, Josep Maria Sirvent: “Demano a polítics, experts i tertulians ser més prudents i no assegurar que la variant òmicron no tensarà el sistema sanitari i cursarà com un refredat. De moment, l’impacte als hospitals per covid (majoria delta) en algunes regions és molt alt. El 15 de gener parlem!”. 

stats