Coronavirus
Societat Salut 28/06/2022

Crida als joves que es van contagiar entre desembre i febrer a posar-se la tercera dosi

Salut estima que la setena onada començarà a remetre a mitjans de juliol amb una vuitantena d'ingressats a les UCI

3 min
Grups de turistes a la Rambla, a la Boqueria de Barcelona.

BarcelonaL'explosió de contagis de la sisena onada, entre desembre del 2021 i febrer del 2022, va deixar 1,3 milions d'infectats. Fins ara, una part important d'aquestes persones no ha pogut rebre la tercera dosi perquè, per protocol, cal esperar-se com a mínim cinc mesos per tornar-se a vacunar contra el covid. Ara que ha passat aquest temps convingut entre el departament de Salut i el ministeri de Sanitat, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha fet una crida perquè aquells que no s'hagin reinfectat en aquest període agafin hora per rebre la tercera dosi. "La taxa de vacunació de la tercera dosi és del 54%, però d'un 86% entre els majors de 60 anys. És en el grup més jove on tenim el decalatge", ha explicat la doctora aquest dijous. Cabezas ha recordat que molts dels afectats per aquell embat tenien menys de 50 anys. I tant si es deu al protocol com a possibles reticències cap a la vacunació, el fet és que només el 21% dels catalans d'entre 20 i 29 anys compta amb la tercera dosi. Passa el mateix amb els que tenen entre 30 i 39 anys (29%) i de 40 a 49 anys (41%).

Cabezas ha admès que les noves variants que circulen, especialment l'òmicron BA.5, que ja és majoritària a Catalunya, s'escapen de la protecció de les vacunes, en part perquè la fórmula d'aquestes està basada en la soca original, la de Wuhan. Amb tot, ha defensat que les injeccions generen uns bons nivells d'anticossos que són protectors contra les complicacions més greus de la malaltia i contribueixen a fer el contagi més lleu. La immunitat contra la transmissió, però, són figues d'un altre paner. La setena onada, que actualment té una incidència estimada de 404 casos per cada 100.000 habitants, és la de les reinfeccions, especialment entre els menors de 50 anys, perquè almenys el 25% dels nous contagis corresponen a persones que ja havien superat un cop (o més) el virus. En majors de 50, en canvi, les reinfeccions oscil·len entre el 10 i el 12% dels casos nous. "La majoria de reinfeccions es donen entre els 10 i els 40 anys", ha afegit Cabezas, que ha recuperat la mascareta en aquesta intervenció perquè, amb 64 anys, forma part del grup de risc.

Salut, que defensa que les dades d'aquesta setena onada estan "molt lluny" de les registrades durant la primera onada d'òmicron, a principis d'any, atribueix la pujada de la corba de contagis a l'avanç de la variant BA.5, molt més transmissible. Aquesta mutació ja suposa entre un 80 i un 90% dels nous positius a Catalunya i només entre el 20 i el 26 de juny s'han registrat 28.475 infeccions, un 15% més que la setmana passada i el doble que l'anterior (18.926), segons dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (Sivic). Els CAP ja veuen un increment de les atencions per covid i la xifra de visites diàries es va enfilar dilluns fins a les 18.000. Al gener se n'estaven fent 110.000, ha recordat Cabezas.

Encara que l'increment ja s'està traduint en un repunt de les hospitalitzacions a planta, la doctora ha assenyalat que cal tenir en compte que les dades d'ingressos convencionals no distingeixen els malalts de covid dels que estan contagiats però són atesos per altres patologies, com ara una cama trencada. Sigui com sigui, aquest dijous hi ha 1.762 ingressats, el 77% dels quals tenen més de 60 anys, però menys de la meitat ingressen per complicacions del covid. A més, l'ocupació a les UCI, on hi ha 46 ingressats, és de "mínims històrics", segons Cabezas. "La gravetat és molt menor en aquestes variants i tenim una població ben vacunada", ha dit.

Escenari realista de futur

A l’espera de veure l’efecte de la revetlla de Sant Joan en la corba de contagis, el pic de casos de la setena onada del covid arribarà entre la segona i la tercera setmana de juliol amb entre 14.000 i 21.000 visites diàries als CAP i 2.000 i 3.000 hospitalitzats, dels quals entre 60 i 80 seran atesos a les UCI. Aquesta és la predicció de Salut i el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom) a partir de les dades de contagiositat de les variants, la incidència actual en els majors de 60 anys i l'evolució en països propers, que van de baixada.

No obstant això, les xifres d'afectació assistencial quedarien lluny de les que hi havia en els pitjors moments de la sisena onada, amb pics de 110.000 consultes per covid en un dia en l'atenció primària i més de 500 ingressats a l'UCI. Les autoritats no esperen tampoc un repunt en la mortalitat, si bé els últims quinze dies el virus està relacionat amb un centenar de defuncions.

I si no fos per l'impacte (encara desconegut) del festiu, la investigadora del Biocom Clara Prats ha explicat que Catalunya podria arribar al pic de la corba de contagis per BA.5 la setmana que ve. Si fos així, s'haurien seguit els passos de Portugal, que va començar la pujada de la corba un mes abans i ja van de baixada. Amb tot, no seria l’escenari més realista tenint en compte l'augment de la interacció dels festius.

stats